Thierry Wolton și perestroika - o percepție eronată
- Florian Olteanu
- 17 noiembrie 2024, 12:06
Thierry Wolton și perestroika - o percepție eronată. Pe 11 noiembrie 2024, istoricul francez a conferențiat la Timișoara, susținând că doar în România a reușit planul lui Gorbaciov.
Prima dată când l-am citit pe Thierry Wolton cu a sa lucrare „O istorie mondială a comunismului”, am constat felul său occidental în care a pus problema. Pur și simplu, Războiul Civil Grec (1946-1949) nu apărea.
Thierry Wolton - Revoluția Română
Thierry Wolton pornește analiza Războiului Rece de la momentul Blocadei Berlinului (iunie 1948-mai 1949). Ori, se știe că Războiul Civil Grec din 1946-19149 a fost o criză majoră a Războiului Rece în care URSS și anglo-americanii se ascundeau în spatele celor două forțe politice grecești, democrații și comuniștii.
La Timișoara, Wolton a spus că în România, revoluție a fost la Timișoara, dar că a fost confiscată de către Grupul Iliescu, după 22 decembrie 1989, în baza unui plan pregătit. Personal, cred că în toate revoluțiile, moderne sau contemporane, revoluționarii au sprijin din afară. Revoluția, ca să citez replici celebre din filmele românești, înseamnă că apar pasiuni, se formează partide și este violență. Deci, de ce ar fi Decmbrie 1989 altfel?
Thierry Wolton - perestroika lui Grobaciov a reușit doar în România?
Întrebarea din subtitlu vine pe fondul afirmației de la Timișoara făcută de istoricul francez. Evident, aici, din nou nu pot fi de acord cu el. Aș fi fost de acord dacă făcea afirmația asta prin 2004, când UE s-a extins cu 10 state dintr-o dată. Când nu era vorba de suveranism, de euroscpticism cân mai erau mulți ani până la Brexit.
Pur și simplu, acum, opinia istoricului Thierry Wolton mi s-a părut hazardată, să nu zic infantilă de-a dreptul. Am scris cu ani în urmă un text dedicat perestroikăi numit în care foloseam o frază „perestroika se încăpățânează să rămână în manualele de istorie”. Mă refeream la Slovacia lui Fiko, la Ungaria lui Orban, la Serbia lui Vukic, chiar la Belarusul lui Lukasenko. Admiratorii occidentali ai lui Lukasenko spuseseră că el a dat poporului McDonalds și Coca Cola, că aceste branduri occidentale sunt pe clădiri unde rămân și stemele sovietice. Eram înainte de Brexit și de pandemie când apăruseră aceste afirmații.
Perestroika s-a interferat în state ale UE din fostul bloc socialist
Mă uit la mișcările suveraniste, mă uit la prietenii Moscovei de la Bratislava, Belgrad sau Budapesta ori Viena. Unde greșește istoricul francez este că Gorbaciov nu și-a dorit un sistem care să răsară imediat. Comuniștii au construit URSS ca republicile unionale să fie legate de Rusia energetic și nu numai. Orașele muncitorești erau legate de fabrică, uzină, combinatul care dădea apa caldă și căldura. Dispărea inima orașului, dispărea orașul.
Ori, perestroika lui Gorbaciov a fost așa ca o capsulă a timpului, ca un fel de virus îngropat într-un laborator și care apoi scapă accidental. În România, poate au reușit tinerii comuniști din prima, dar în estul actualei Germanii, comuniștii sunt majoritari acum în landuri,