Evenimentul Zilei > International > A minţit Theresa May? Unde-i PLANUL B, se întreabă parlamentarii britanici şi opinia publică
A minţit Theresa May? Unde-i PLANUL B, se întreabă parlamentarii britanici şi opinia publică

A minţit Theresa May? Unde-i PLANUL B, se întreabă parlamentarii britanici şi opinia publică

După respingerea acordului negociat cu Uniunea Europeană, Theresa May urma să prezinte, luni, un Plan B în Camera Comunelor numai că nu l-a văzut nimeni până la această oră.

Un "plan B" care nu era într-adevăr unul

Theresa May, în fața Camerei Comunelor,  a spus că are un „plan B“ pentru deputați. Şi aşa se nasc câteva întrebări pertinete: Ce a anunțat luni? Ce se va întâmpla în continuare? Un al doilea referendum asupra  Brexit este posibil? Întrebări fără răspuns, deocamdată. 

Potrivit ziarului The Times, mai mulți membri ai guvernului amenință cu  demisia săptămâna viitoare, în cazul în care conservatorii nu au posibilitatea de a vota cu privire la un plan (promis de May deja) pentru a preveni un Brexit fără acord, și astfel,  resping intrarea în vigoare a Brexit. 

Cu toate acestea, ideea unui al doilea referendum  Brexit pare să câștige teren  în rândul opiniei publice. Un recent studiu efectuat de YouGov  publicat AICI, realizat în luna ianuarie, 56% dintre respondenți britanici aleg acum să rămână în UE , în cazul în care ar putea votat din nou pe această temă. 

Chiar și Nigel Farage, figura marcantă în campania pro-Brexit din 2016, a estimat că "ar putea exista un al doilea referendum". "Campania" Remain " (pentru rămânerea în UE) se pregătește, a mai declarat el. 

170 de personalități din comunitatea  oamenilor de afaceri britanici,  inclusiv Terence Conran și Norman Foster, au anunţat, de asemenea, că sunt pentru un nou referendum, titrează  ziarul The Guardian. Se tem de consecințele economice grave în cazul unui acord rău sau al unui Brexit fără acord. "Un al doilea referendum este singura modalitate de a încheia dezbaterea", a  declarat vineri şi fostul prim-ministru britanic Tony Blair.