Teoria care zguduie lumea științei. Universul nu există, este doar o iluzie. Ce spune despre omenire este înfiorător

Teoria care zguduie lumea științei. Universul nu există, este doar o iluzie. Ce spune despre omenire este înfiorător

Moștenirea lăsată după moartea lui Stephen Hawking despre o nouă teorie cu privire la Univers a pus pe gânduri lumea ştiinţei.

Teoria finală a lui Stephen Hawking publicată după moartea sa sugerează că Universul nostru este doar o hologramă. Înainte de moartea sa pe 14 martie 2018, fizicianul a lansat o teorie care a schimbat modul în care gândeam despre Univers. Lucrând cu profesorul belgian, Thomas Hertog, de la Universitatea Katholieke Leuven (KU Leuven), Hawking a spus că realitatea noastră tridimensională este o iluzie. Lucrarea a fost scrisă de Hawking împreună cu profesorul Thomas Hertog și publicată în Journal of High Energy Physics. Noua teorie fusese enunțată în premieră în 2017, când Hawking a împlinit 75 de ani.

Pur și simplu, profesorii Hawking și Hertog au spus că toate informațiile din Univers sunt stocate pe o suprafață plană 2D și așa-numita noastră lume „solidă” din jurul nostru este apoi proiectată din aceste informații.

În 2018, profesorul Hertog a spus: „Este o noțiune matematică foarte precisă a holografiei care a ieșit din teoria șirurilor în ultimii ani, care nu este pe deplin înțeleasă, dar este uluitoare și schimbă scena complet. Punctul cheie este că nu proiectăm o dimensiune spațială. Proiectăm dimensiunea timpului din „înaintea Big Bang-ului”.

Este o teorie care prevede un început al universului în care timpul nu este prezent

Publicată la o lună după moartea sa în Journal of High Energy Physics, teoria este compatibilă cu teoria relativității generale a lui Einstein. Definind ceea ce face o hologramă, profesorul Hertog a explicat că poate fi privită ca un fel de schimbare dimensională.

Ne puteți urmări și pe Google News

Profesorul Hertog a adăugat: „Este o teorie care prevede un început al universului în care timpul nu este prezent, dar noțiunea noastră de timp cristalizează. Și se spune că timpul iese fundamental dintr-o altă stare pentru care nu avem cuvinte pentru a descrie. O stare atemporală foarte abstractă - ăsta este cel mai bun lucru pe care îl putem spune”.

Umanitatea trăiește într-o simulare „asemănătoare matricei”

Teoria general acceptată este că Universul s-a născut în urma Big Bang-ului care a fost urmat de o perioadă de expansiune rapidă incredibilă denumită inflație. În limitele observabile ale Universului inflația a luat sfârșit cu mult timp în urmă. Însă unele teorii susțin că expansiunea nu a luat niciodată sfârșit și că va persista pentru eternitate în alte zone ale Cosmosului. Această inflație interminabilă ar fi produs un multivers, spun aceste teorii, adică o regrupare de universuri mai mici printre care se găsește și al nostru.

Profesorul Hawking a fost un expert de frunte în teoria corzilor și fizica cuantică, care a ajutat la punerea în comun a „teoriei multiverse” în care există multe lumi în paralel, dar fiecare cu propria evoluție.

Profesorul Hertog a spus că, înainte de moartea prietenului său, profesorul Hawking a simțit că holografia ar putea oferi o mai bună înțelegere a teoriei multiversului.

Profesorul Hawking a spus: „Nu ne reducem la un singur univers, dar descoperirile noastre implică o reducere semnificativă a multiversului, la o gamă mult mai mică de universuri posibile”. Ultima sa teorie publicată nu este prima care își imaginează universul ca o formă de pseudo-existență, deoarece teoriile care au apărut în ultimele decenii, indică faptul că umanitatea trăiește într-o simulare „asemănătoare matricei”.

Cercetarea lui Hawking sugerează că numărul posibil de universuri ce ar putea exista este mai mic decât credeam până în prezent și asta ar însemna că modul în care se comportă universul nostru nu reprezintă o excepție, ci ar putea fi ceva tipic pentru alte universuri.

”Noi estimăm că Universul nostru, la scară largă, este destul de neted și finit la nivel global. Așadar nu este o structură fractală”, se spune în lucrare. Fractalul este o figură geometrică fragmentată au frântă care poate fi divizată în părți, astfel încât fiecare dintre acestea să fie (cel puțin aproximativ) o copie miniaturală a întregului, relatează Express.