Evenimentul Zilei > Actualitate > Tătaru, detalii de ultimă oră despre medicul-erou. Moment vital pentru Dr. Denciu
Tătaru, detalii de ultimă oră despre medicul-erou. Moment vital pentru Dr. Denciu

Tătaru, detalii de ultimă oră despre medicul-erou. Moment vital pentru Dr. Denciu

Ministrul Sănătăţii a anunţat, miercuri seară, că medicul rănit în incendiul de la Spitalul Judeţean Neamţ a suferit prima intervenţie chirurgicală, iar soţia sa a ajuns de asemenea în Belgia.

”Noi sperăm să aibă o evoluţie bună”, a afirmat Nelu Tătaru. Acesta a fost întrebat, miercuri seară, la B1 TV, în emisiunea lui Tudor Mușat, despre starea medicului Ioan Cătălin Denciu, rănit în incendiul de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean Neamţ. ”Ieri a suferit prima intervenţie chirurgicală de excizie şi cu alogrefe pentru o primă parte. A scăpat, să spun aşa de dializă. A ajuns şi soţia astăzi la dânsul, noi sperăm să aibă o evoluţie bună. Această săptămână este o săptămână de a trata leziunile chirurgical”, a mai precizat Tătaru.

Ioan Cătălin Denciu a fost rănit în incendiul care a izbucnit în Secţia ATI a Spitalului Judeţean Neamţ, în timp ce încerca să salveze pacienţii. În urma incendiului au murit 10 persoane, alţi 5 pacienţi dintre cei care se aflau în Secţia ATI Covid murind ulterior la Spitalul de la Leţcani, judeţul Iaşi. Doar un singur pacient a rămas în viață.

„Suntem la mâna acelui caz pozitiv”

În cadrul aceleiași emisiuni, ministrul Sănătății a oferit noi detalii despre capacitatea de testare și a subliniat nevoia unei anchete realiste după fiecare caz. „Suntem la mâna acelui caz pozitiv care declară anumite persoane sau nu le declară. Urmărirea fiecărui caz din declarație înseamnă iar, la fel, dacă este simptomatic, testare, dacă nu este simptomatic, carantinare și la apariția simptomelor testare”, a explicat demnitarul liberal.

Referitor la faptul că dacă nu se testează, practic n-apar cazuri noi, ministrul Sănătății a afirmat: „Luăm alt barometru. Luăm, să spunem, cel care se prezintă în UPU. Indiferent de cât testăm sau nu testăm, sunt acele 4 barometre pe care le urmărim – prezența în UPU, cei care au nevoie vor veni acolo indiferent dacă au un test sau nu au un test, cei care sunt internați sau vin la internarea în secțiile de Boli Infecțioase vor fi acolo, cei din Terapie Intensivă sunt acolo, decesele le vedem”. El a adăugat că în acest moment avem 169 de puncte care testează.

Sursa: B1