Țările din Estul Europei sunt măcinate de inflație. Cât timp va dura criza profundă
- Mihai Soica
- 7 aprilie 2023, 22:53
Guvernatorii băncilor naținale din Europa Centrală și de Est sunt așteptați să anunțe o reducere a nivelului dobânzilor de referință, abia la începutul anului 2024. Cu toate astea, În România au apărut primele semne că inflația dă semne că se stabilizează.
Analiștii economici susțin că reducerea dobânzilor de referință, din țările Uniunii Europene, nu se va întâmpla mai repede față de prognozele specialiștilor, și anume începutul anului 2024.
În prezent, guvernatorii băncilor naționale din Europa au fost obligați să majoreze valoarea dobânzilor de referință pentru a stopa creșterea galopantă a inflației.
”Presiunile salariale ridicate vor menţine nivelul mare al inflaţiei şi ar putea duce la întârzierea relaxării politicii monetare, comparativ cu actualele aşteptări”, apreciază analiştii de la Erste Bank.
De asemenea, Banca Centrală a Cehiei, care nu a mai majorat dobânzile de referință din iunie 2022, şi-a accentuat de fapt mesajul referitor la politica monetară agresivă.
Ungaria are o inflație de 25.4 la sută
Dintre toate țările din Uniunea Europeană, Ungaria are cele mai mari dobânzi de referință.
Deși analiștii se așteptau la începerea unei relaxării treptate a politicii monetare, încă din luna martie 2023, acest lucru nu s-a întâmplat.
În plus, Banca Centrală a Ungariei că dobânzile vor rămâne nemodificate pentru o perioadă mai lungă de timp, pentru a ține sub control inflația, care în luna februarie 2023 a ajuns la 25,4%, față de februarie 2022.
În prezent, Ungaria practică cea mai ridicată rată a o dobânzii de referință din Uniunea Europeană, care este de 13%, pentru a stopa deprecierea forintului şi a contracara inflația ridicată.
Și în Polonia, Banca Centrală a anunțat că este pregătită pentru o creștere a dobânzilor de referință dacă situația economică o va impune.
Guvernatorul Băncii Naționale a Poloniei, Adam Glapinski a făcut acest anunț, acum câteva zile.
BNR a menținut dobânda la șapte la sută
În România, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, marțea trecută, să mențină nivelul ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% pe an.
Oficialii de la BNR au mai precizat că inflația ar putea să scadă mult mai repede în România, decât prognoza inițială, dar acest lucru este pus pe o reducere drastică a consumului, potrivit Agerpres.