Țările din Europa de Est resimt din plin efectele războiului. Inflația este uriașă, prețurile au crescut, iar recesiunea bate la ușă

Țările din Europa de Est resimt din plin efectele războiului. Inflația este uriașă, prețurile au crescut, iar recesiunea bate la ușăSursa foto arhiva EVZ

Războiul din Ucraina începe să afecteze economiile din Europa de Est, unde inflația de două cifre, creșterea prețurilor la bunurile de consum și la energie se resimt din plin. Oamenii au început să strângă cureaua, iar unii dintre ei își caută un al doilea loc de muncă.

Preţurile la alimente au crescut cu 15% -22%, iar costurile cu energia au explodat fiind și creșteri de peste 50%. Analiştii şi-au revizuit estimările privind evoluţia Produsului Intern Brut şi spun că există riscul unei recesiuni la nivelul întregii Europe.

Potrivit experților creşterea economică va începe să se reducă în Europa Centrală și de Est în a doua jumătate a anului 2022, urmând ca în 2023 să încetinească semnificativ, transmite Reuters.

Oamenii au început să strângă cureaua. Au renunțat la unele cumpărături, merg în vacanțe mai scurte, ies mai rar la restaurant, se pregătesc de economii la energie și chiar își caută un al doilea loc de muncă.

Probleme mari în Ungaria

În Ungaria, prețurile la alimente au crescut cu 22,1% pe fondul unei inflații galopante, iar forintul s-a depreciat. Lajos, un pensionar de 73 de ani, a declarat, pentru sursa citată, că majorarea preţurilor la alimente i-a consumat o parte din pensie şi de aceea nu va mai putea să îşi plătească facturile la utilităţi. Acestea au fost și ele mărite, după ce luna trecută a expirat o schemă guvernamentală de plafonare a preţurilor.

„Pot să mă încălzesc cu gaze, dar şi cu lemne deoarece am o sobă de teracotă. Aşa că împreună cu soţia ne vom muta într-o singură cameră, pe care o vom încălzi cu soba, mai punem un pulover pe noi şi aşa ne uităm la televizor“, a spus Lajos.

Inflație mare

Analiştii de la Citigroup prognozează că economia Ungariei ar urma să înregistreze un avans de aproape 5% în acest an, dar adaugă că există riscuri semnificative în ceea ce privește prognoza pentru anul viitor. În prezent se estimează o creştere de doar 1%.

„Riscul ca preţurile ridicate prelungite la energie să menţină inflaţia în zona de două cifre, chiar şi în 2023, precum şi noile noastre estimări revizuite privind zona euro arată un risc de recesiune“, susţin analiştii de la Citigroup.

Pesimism în Cehia

Banca Naţională a Cehiei se aşteaptă la o recesiune la finalul anului, cu o contracţie a economiei de 0,4% în trimestrul patru şi de 1% în primul trimestru din 2023.

„Scenariul nostru de bază include o recesiune modestă, o recesiune tehnică, în care vom avea două trimestre consecutive de declin. Asta ar fi o recesiune sănătoasă, care permite o reducere a inflaţiei“, a declarat guvernatorul Ales Michl.

Datele furnizate de diferite servicii de plăţi, precum Sodexo, arată de asemenea că cehii merg mai rar la restaurant. Potrivit sursei citate, cehii spun că vor face economie la energie și că nu vor mai cumpăra lucruri noi în perioada următoare.

Creșterea prețurilor se resimte și în Polonia, unde oamenii au început să taie din vacanțe. Aleg concedii mai scurte și fac rezervări în ultimul moment. Analiștii din Polonia estimează o creștere de doar 3,2% a economiei în următorul trimestru, potrivit Agerpres.