Tăriceanu se desparte de consilierii străini

Tăriceanu se desparte de consilierii străini

După intrarea în opoziţie, pre- şedintele PNL, Călin Popescu-Tăriceanu, nu mai beneficiază de sfaturile consilierilor străini Arthur Finkelstein şi Tal Silberstein.

Informaţia a fost confirmată de secretarul general al PNL, Dan Motreanu. El ne-a declarat că liberalii nu mai lucrează cu ei de la încheierea campaniei electorale.

Potrivit lui Motreanu, liberalii vor analiza, în perioada următoare, cu cine vor încheia contracte de consultanţă politică, dar „în nici un caz nu se pune problema să apelăm la serviciile lui Tal Silberstein sau Arthur Finkelstein“.   Liberalii nu exclud reluarea relaţiilor contractuale cu firma lui Dan Andronic, dar, susţine Motreanu, este posibil ca ele să fie „punctuale“ şi să nu fie vorba de un contract permanent. De altfel, Andronic îi dă în continuare sfaturi lui Tăriceanu, chiar dacă nu mai are contract cu PNL. Explicaţia oficială a acestei schimbări de atitudine? „Pe vremea când eram la guvernare aveam nevoie de serviciile unei firme, în condiţiile în care majoritatea liderilor partidului erau prinşi în actul de guvernare. Acum, ne putem baza în primul rând pe structura proprie“, afirmă Motreanu. Cu toate acestea, o posibilă explicaţie este legată de faptul că PNL nu mai are bani pentru consilierii străini, care au o valoare ridicată de piaţă.

Sume oficiale şi neoficiale

Tal Silberstein a venit în România ca reprezentant al „Greenberg, Carville & Shrum“ (GCS). El a lucrat, o scurtă perioadă de timp, pentru Traian Băsescu şi PD (în 2001) şi apoi pentru Adrian Năstase şi PSD (între 2003 şi 2004).

Din 2006, GCS a încheiat un parteneriat cu firma lui Dan Andronic, Multimedia Political Communication, aducându-l şi pe Arthur Finkelstein. Liberalii au semnat un contract cu Multimedia Political Communication în 2007, iar Tăriceanu a susţinut că valoarea acestuia este de 330.000 lei pe an, dar suma a fost pusă la îndoială atât de politicieni, cât şi de presă.

Radu Berceanu (PD) a avansat suma de 4 milioane de euro, susţinând, pe baza experienţei propriului partid, că suma anunţată oficial de PNL poate fi oferită „doar ca să deschidă uşa şi să facă eventual vreo două focus-grupuri“.

POSTURĂ Tăriceanu exersează opoziţia

În prezent, de imaginea PNL se ocupă un grup politic format din lideri precum Bogdan Olteanu, Crin Antonescu sau Ludovic Orban. Tăriceanu a cerut formarea acestui grup, care să se ocupe şi de reacţii, pe motiv că preşedintele partidului trebuie să iasă la declaraţii doar „când e vorba de chestiuni importante“, şi nu la orice „prostioară“ a guvernului. Şeful PNL şi-a intrat ieri în rolul de lider al opoziţiei, solicitând premierului Emil Boc să prezinte un plan anticriză. În caz contrar, PNL va cere convocarea unei sesiuni extraordinare a parlamentului. Tăriceanu a acuzat PDL şi PSD că au făcut promisiuni electorale pe care acum nu le mai onorează, deşi cunoşteau situaţia economică exactă a României.

Ne puteți urmări și pe Google News