Evenimentul Zilei > Actualitate > Țăranii români, enervați la culme de interdicția legată de porci. Mulți gospodari sunt grav afectați
Țăranii români, enervați la culme de interdicția legată de porci. Mulți gospodari sunt grav afectați

Țăranii români, enervați la culme de interdicția legată de porci. Mulți gospodari sunt grav afectați

Țăranii români sunt nemulțumiți după ce au aflat că li s-a impus o restricție în ceea ce privește porcii pe care-i cresc în propriile gospodării.

Probleme pentru țăranii români crescători de porci, care s-a trezit cu o interdicție. S-a limitat numărul animalelor pentru propriul consum, la cinci. Asociaţii de mici producători şi medici veterinari au contestat vehement această măsură. Drept urmare, Ministerul Agriculturii a renunţat la Proiectul de Ordin pentru stabilirea dimensiunilor de exploataţii de suine pe teritoriul României.

„În ultimele săptămâni au avut loc dezbateri intense pe tema creşterii porcilor. Care au culminat cu o întrevedere organizată ieri, 24 februarie 2021, între ministrul Agriculturii, Adrian Oros, şi asociaţii care reprezintă interesele ţăranilor, micilor producători şi ale medicilor veterinari din România.

Limitarea numărului de porci crescuți într-o gospodărie i-a nemulțumit pe țăranii români

În cadrul acesteia, a fost criticată atât procedura legislativă cât şi conţinutul propunerii ministerului, explicându-se pe larg potenţialul impactul negativ asupra creşterii porcilor în sistem gospodăresc. O activitate tradiţională extrem de răspândită în România. Iniţiativa ministerului a fost lansată în dezbatere publică în 29 ianuarie, prin proiectul de ordin nr. 24 / 2021, ulterior acesta suferind modificări printr-o nouă versiune publicată în 17 februarie”. Se precizează într-un comunicat emis de Asociaţia Eco Ruralis.

„În esenţă, această propunere intenţiona să continue politica de marginalizare a creşterii porcilor la scară mică, prin limitarea la un efectiv de maximum 5 capete de porci la îngrăşat în exploataţiile non-comerciale, excluzând reproducţia în sistem gospodăresc. Totodată ministerul intenţiona liberalizarea fără limite a exploataţiilor comerciale”. Se mai precizează în informarea respectivă.

„Să fie alături de ţărani şi să susţină agricultura familială la scară mică”

Limitarea la cel mult cinci capete de porci la îngrăşat în gospodăriile ţărăneşti, pentru consum propriu, continuă să rămână o mare preocupare pentru ţărani. Ca urmare a Ordinului 538/2019 care se află în acest moment în vigoare.

„Ministrul Agriculturii a dat dovadă de înţelepciune. Ascultând argumentele noastre şi renunţând la Proiectul de Ordin. Munca noastră nu se opreşte aici. În etapele următoare avem nevoie ca Ministerul să fie alături de ţărani şi să susţină agricultura familială la scară mică. Din care creşterea porcului în sistem tradiţional nu poate lipsi.” A afirmat Ramona Duminicioiu, membră a comitetului de coordonare al Asociaţiei Eco Ruralis.