Țara care își pierde populația în timp record. Este cel mai puternic declin cunoscut vreodată

Țara care își pierde populația în timp record. Este cel mai puternic declin cunoscut vreodată Sursa: Dreamstime.com

În anul 2021, Japonia avea o populație mai mare cu 726.000 de persoane decât înregistra la începutul anului curent, când această țară mai număra doar 125,9 milioane de locuitori. Statul nipon se confruntă și cu o îmbătrânire accentuată a populației, înregistrând cel mai grav declin al lumii moderne.

Marți, 9 august 2022, Ministerul de Interne al Japoniei anunța că populația țării s-a redus cu circa 619.000, rămânând doar 123,2 milioane, în vreme ce numărul cetățenilor străinilor a înregistrat o scădere cu 107.000, din cauza pandemiei de COVID-19.

Probleme grave de natură demografică pentru Japonia

De altfel, populația Japoniei este într-o continuă scădere deja de 13 ani. În 2021, acest stat a înregistrat 1,4 milioane de decese şi 810.000 de naşteri, un record negativ nemaintâlnit.

Astfel, populația țării îmbătrânește considerabil în raport cu alte națiuni puternic industrializate. Prin urmare, multe terenuri devin pustiite, tot mai multe case sunt nelocuite, iar multe școli ajung să fie închise, conform Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

Elon Musk: „Japonia va înceta să mai existe”

În mai 2022, CEO-ul Tesla Inc, Elon Musk, a avertizat că Japonia va pieri dacă nu își inversează scăderea natalității, răspunzând unui tweet dintr-un articol al Kyodo News, care reitera că populația țării a înregistrat cea mai mare scădere înregistrată în 2021. Mai exact, miliardarul spunea că Japonia va înceta să mai existe dacă natalitatea continuă să scadă în această ţară.

Elon Musk a menționat de mai multe ori în trecut îngrijorarea sa cu privire la „colapsul” populației globale ca fiind potențial cel mai mare risc pentru civilizația umană.

„Cu riscul de a spune ceva evident, dacă nu intervine o schimbare care să facă să crească rata natalităţii astfel încât să depăşească rata mortalităţii, Japonia va înceta, într-un final, să existe. Ceea ce ar fi o foarte mare pierdere pentru omenire”, a scris Elon Musk pe Twitter.

Japonia, în declin. Se nasc din ce în ce mai puţini copii

În postare, Musk răspundea la un tweet al unui articol din aprilie al agenției de presă, care afirma că populația Japoniei a scăzut cu un record de 644.000 de oameni, la puțin peste 125,5 milioane în 2021, marcând al 11-lea an consecutiv de declin. Scăderea a fost cea mai mare din 1950, când au devenit disponibile date comparabile.

Japonia a înregistrat 831.000 de nașteri în acel an, dar cifra a fost depășită cu 1,44 milioane de decese, potrivit datelor guvernamentale. Un nivel record de aproape 29% din populație avea vârsta de 65 de ani și peste, în timp ce cei cu vârsta de 14 ani și sub au reprezentat un minim record de 11,8 la sută.