Evenimentul Zilei > Monden > Surpiză pentru Robu. Timișorenii pregătesc cel mai mare bairam
Surpiză pentru Robu. Timișorenii pregătesc cel mai mare bairam

Surpiză pentru Robu. Timișorenii pregătesc cel mai mare bairam

”Mișcare revoluționară de eliberare a Timișoarei de asuprirea roakerilor și tiraniei Robiene” – se anunță pe Facebook. Aproape 2.000 de timișoreni sunt deja interesați de evenimentul lansat în urmă cu puțin timp. Mai în glumă, mai în serios, timișorenii aduc în discuție subiectul ”demanelizării” orașului și pun la cale un eveniment de protest. Cu manele și nu numai. Adică și cu grătare, mici și mult fum pe lângă muzica dată la maxim în difuzoare.

Amintim că totul a pornit săptămâna trecută, după ce niște maneliști aduși să cânte în Piața Traian din Timișoara au ajuns să urle în microfon dedicații pentru Primărie în semn de recunoștință. Ulterior gestului, ca să dea bine la electorat și ca să reinstaureze ordinea în oraș, primarul Nicolae Robu a emis o notă interntă.

Aceasta a fost adresată Societății SC Piețe SA, Biroului Autorizare Activități Comerciale, Biroului Organizare Evenimente și Poliției Locale, dar și spre știința „tuturor structurilor PMT și subordonate/aparținătoare”, prin care spune că „se interzice interpretarea/difuzarea de manele pe domeniul public al Municipiului Timișoara, în aer liber, precum și practica anunțării de dedicații, indiferent cine și pentru cine le solicită (…)  se interzice folosirea pe domeniul public al Municipiului Timișoara, în aer liber, a grătarelor, proțapurilor și altor ustensile de gătit cu foc deschis, generatoare de fum și degajatoare de mirosuri de bucătărie de intensități deranjante”.

Se anunță inclusiv sacnțiuni. Totuși, deși o notă internă nu este un act normativ, isteria s-a împrăștiat, timișorenii simțindu-se amenințați de faptul că nu vor mai avea acces la muzica preferată.

În plus, edilul a decis să elimine micii și grătarele de la târgurile tamtice din centrul orașului, și iată încă un motiv de panică.

De câteva zile, glumele pe acest subiect se țin lanț pe social media. A fost pus la index și Mihai Trăistaru, invitat de Primăria Timișoara să susțină un concert, zilele acestea. Ba chiar s-a exemplificat cu o melodie aproape de ritmurile scoase ”în afara legii„ de nota internă a edilului.

Iar pentru data de 19 decembrie se anunță o mega-petrecere cu manele și mult fum de la grătare, în Piața Unirii din Timișoara. Eveniemntul postat pe Facebook are deja peste 700 de participanți și peste 1.700 de persoane interesate.

”Cel Mai Mare Grătar Cu Manele Din Timișoara (#micisimuzicausoara)” va avea loc de la pra 17,00. ”Reguli eveniment: 1. Permiși doar micii din carne de porc, doar porc (nu vită nu amestec), 2. Ascultarea de muzică prohibită precum: rock, punk și alte neamuri ale genului va fii pedepsită cu 10 – 50 lovituri de curea LV peste regiunea gluteală. Dress code: Valoros casual sau $mart doi Bos. DORIM UN EVENIMENT DE NOTA 10”, a mai notat organizatorul.

Cu numele de cod Unzeu Director, acesta a ținut să menționeze că ”Evenimentul nu e la misto, noi chiar va pregatim ceva DE NOTA 10”.

Între timp, primarul Nicolae Robu a lansat un nou sondaj de opinie, pe pagina sa la Facebook, ca să vadă care e percepția electoratului pe acest subiect.

”Ieri am interzis interpretarea/difuzarea de manele în aer liber pe domeniul public în Timișoara, precum și dedicațiile conexe. Evident, iubitorii genului și dedicațiilor binecunoscute aferente își pot continua delectarea pe proprietăți private, respectiv în spații publice închise, fără a-i obliga și pe neiubitori să fie parte la spectacolul lor. Dv ce părere aveți pe această temă?”.

Aproape 47.0000 de oameni votaseră, în trei zile, mai puțin de două treimi fiind bucuroși de interzicere.

Sâmbătă, primarul Timișoarei a simțit nevoia să se justifice mai clar. O nouă postare pe pagina sa de Facebook, face lumină în chestiune: ”CLARIFICĂRI PRIVIND SUBIECTUL MANELE & MICI: 1). Respect dreptul oricui la propriul gust muzical, indiferent care ar fi acesta, deci inclusiv dreptul la îndrăgirea manelelor 2). Îi respect pe toți cetățenii, indiferent de gustul lor muzical, deci și pe cetățenii iubitori de manele

3). Nu am interzis manelele în Timișoara, așa ceva neputând nimeni face în democrație. Atâta tot că am dispus interdicții de interpretare / difuzare a lor PE DOMENIUL PUBLIC ÎN SPAȚII DESCHISE, cum ar fi: Piața Victoriei, Piața Libertății, Piața Unirii, Piața Sf. Gheorghe, Piața Traian, Parcul Rozelor, Parcul Justiției, Parcul Central, Parcul Alpinet, Parcul Botanic, Parcul Copiilor.

Și întreb: ce timișorean este acela care ar vrea contrariul?! Ce apreciere ar primi el, dacă ar exista, din partea comunității timișorene?! 4). Manelele pot fi interpretate / difuzate în Timișoara și pe viitor, fără probleme, pe proprietăți private și chiar pe domeniul public, cu aprobare din partea Primăriei, în spații închise

5). Nu am interzis micii, cârnații etc -cine ar face și cine ar putea face, presupunând că cineva ar vrea, așa ceva?!-, ci doar prepararea lor cu foc cu cărbune / lemne, PE DOMENIUL PUBLIC ÎN SPAȚII DESCHISE -deci: nu vorbim de spațiile private!-, preparare producătoare de fum abundent și mirosuri puternice. Prepararea în tehnologii neproducătoare de fum abundent și mirosuri puternice este permisă în continuare, inclusiv pe domeniul public în spații deschise.

Întreb: e normal ca minunatele noastre piețe și parcuri -le-am nominalizat mai sus pe cele mai importante- să fie inundate de fum?! P.S. 1). Aveți în vedere, pt a mă înțelege mai bine, că ce se vede în poză este în realitate replicat, de obicei, de minim 10 ori, precum și ventilația naturală extrem de redusă într-o piață! 2). Poza este luată de pe web, cu mulțumiri pt autor” – a notat edilul.