Evenimentul Zilei > Actualitate > Superlativele Olimpiadei Albe
Superlativele Olimpiadei Albe

Superlativele Olimpiadei Albe

Jocurile Olimpice de la Soci s-au încheiat, iar următoarea ediţie va avea loc peste patru ani, la Pyeongchang (Coreea de Sud), în perioada 9-25 februarie.

Cele mai scumpe Jocuri Olimpice de iarnă din istorie (ale căror costuri s-au ridicat la suma de 37 de miliarde de euro) s-au încheiat duminică seară, o dată cu ceremonia de închidere găzduită de stadionul din Soci. Festivitate în care, printre altele, organizatorii s-au autoironizat pentru gafa de la spectacolul de deschidere, când unul dintre cele cinci cercuri olimpice nu s-a deschis.
17, cel mai bun loc ocupat de români
Ruşii au fost lăudaţi de Thomas Bach, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), pentru modul cum au organizat "Olimpiada albă". "Jocurile au fost excelente, iar sportivii au fost mulţumiţi. E uimitor ce s-a întâmplat aici, unde s-a construit totul de la zero", a spus şeful CIO.
La Jocurile Olimpice de la Soci au participat 3.000 de sportivi. Delegaţia României a numărat 24 de concurenţi, iar cel mai bun loc ocupat de reprezentanţii noştri este 17, obţinut de echipajul feminin de bob două persoane (Andreea Grecu şi Maria Adela Constantin) şi de cel masculin de bob două persoane (Nicolae Istrate şi Florin Cezar Crăciun).
Rusia a terminat prima în clasamentul pe medalii, dar gazdele Olimpiadei au avut parte şi de o mare dezamăgire. Şi anume faptul că naţionala de hochei, de la care ruşii aveau speranţe mari, s-a oprit în sferturile de finală, unde a fost eliminată de Finlanda.
CEL MAI… CEA MAI…
● Cele mai multe medalii câştigate: Rusia – 33 (13 de aur, 11 de argint, 9 de bronz). Podiumul este completat de Norvegia – 26 (11 de aur, 5 de argint, 10 de bronz) şi de Canada – 25 (10 de aur, 10 de argint, 5 de bronz);
● Cel mai tânăr campion olimpic: patinatoarea rusă Yulia Lipnitskaya (foto – 15 ani);
● Cel mai vârstnic campion olimpic: biatlonistul norvegian Ole Einar Bjoerndalen (40 de ani);
● Ole Einar Bjoerndalen a devenit şi sportivul cu cele mai multe medalii cucerite în istoria Jocurilor Olimpice de iarnă – 13. Precedentul record era deţinut de compatriotul său, fondistul Bjoern Daehlie – 12;
● Cel mai vârstnic participant la "Olimpiada albă": schiorul Hubertus von Hohenlohe (Mexic) – 55 de ani;
● La hochei, Canada a câştigat titlul olimpic atât la masculin, cât şi la feminin. La băieţi, canadienii au cucerit medalia pentru a doua oară consecutiv, iar fetele au devenit campioane pentru a patra oară la rând;
● Slovena Tina Maze şi elveţianca Dominique Gisin au cucerit împreună două medalii de aur în proba feminină de coborâre, o premieră în istoria schiului alpin;
● Surorile canadiene Justine (19 ani) şi Chloe Dufour-Lapointe (22 de ani) au câştigat medalia de aur respectiv de argint, în proba proba de movile din concursul feminin de freestyle. Cele două sportive au egalat performanţa franţuzoaicelor Christine şi Marielle Goitschel, care au ocupat de două ori primele locuri la Jocurile de la Innsbruck în 1964.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.