Evenimentul Zilei > Actualitate > Vom rămâne în întuneric săptămâni întregi. Avem un duşman pe care nu-l putem opri. Lumea ştiinţei este îngrozită
Vom rămâne în întuneric săptămâni întregi. Avem un duşman pe care nu-l putem opri. Lumea ştiinţei este îngrozită

Vom rămâne în întuneric săptămâni întregi. Avem un duşman pe care nu-l putem opri. Lumea ştiinţei este îngrozită

Experții sunt „cu adevărat îngrijorați” deoarece viitoare furtună solară cu o forță geomagnetică extrem de ridicată ar putea provoca o întrerupere a energiei globale care ar putea dura săptămâni întregi.
Avertismentul vine după o furtună solară de nivel G2, cauzată de o ejecție de masă coronariană (CME), care a izbucnit din Soare și a lovit Pământul marți dimineață.
Furtunile solare sunt clasificate de la G1 la G5, de la cea mai mare la cea mai mică, și chiar se spune că o furtună G2 are potențialul de a provoca lipsuri de curent și întreruperi radio dacă intră în contact cu un satelit. Cu cât rangul furtunii este mai ridicat, cu atât câmpul magnetic îl are mai puternic și impactul său poate fi mai mare.

Nu ar trebui să excludem șansa ca o furtună G5 să lovească Pământul

În timp ce recenta furtună solară de marţi a fost „moderată”, profesorul Mathew Owen de la Universitatea din Reading a avertizat că nu ar trebui să excludem șansa ca o furtună G5 să lovească Pământul în viitor.

El a declarat pentru Express.co.uk : „Lucrul de care ne îngrijorăm cu adevărat este sistemul de alimentare. Dacă ai o furtună cu adevărat intensă, poți obține curenți suplimentari care curg în sistemul tău de alimentare și la un moment dat, transformatoarele tale nu mai pot face față asta, așa că o furtună cu adevărat intensă ar putea arde transformatoarele.

Cel mai rău scenariu absolut este o întrerupere de energie la nivel mondial, am analizat aceste situații și se poate întâmpla”, spune profesorul. Și în acest scenariu devastator Owens a spus că efectele au potențialul să dureze săptămâni întregi.

El a mai adăugat: „Aceste transformatoare nu sunt ușor de înlocuit, așa că este nevoie de mult timp pentru totul să funcționeze din nou dacă acestea se prăbușesc. Cel mai rău scenariu este lipa de energie săptămâni întregi”.

În anumite părți ale lumii se pot întâmpla lucruri şi mai rele

Prof. Owens a avertizat că țările cu latitudine înaltă prezintă cele mai mari riscuri de a suferi cele mai grave efecte. El a declarat: „Latitudinile înalte sunt cele mai vulnerabile, s-a întâmplat în Canada în 1989, când a lovit în Quebec. Această furtună geomagnetică a provocat o întrerupere de nouă ore a sistemului de transport al energiei electrice al Hydro-Quebec”, a mai declarat expertul.
Furtunile geomagnetice sunt cauzate de CME care produc „expulzări mari de plasmă și câmp magnetic din coroana Soarelui”, potrivit Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA).  NOAA a spus că aceste evenimente șocante se întâmplă atunci când există o perioadă de activitate sporită ca urmare a vânturilor solare din mediul spațial din jurul Pământului.

Alte surse confirmă ipoteza

O erupție solară masivă sau ejecția masei coronare (CME), a fost reperată pe Soare  sâmbătă (9 octombrie) pe partea sa orientată spre Pământ și erupția a lovit planeta noastră pe 11 octombrie. Acest eveniment are loc pe măsură ce Pământul intră într-o perioadă de activitate solară crescută cunoscută sub numele de maxim solar (activitatea solară crește și scade aproximativ la fiecare 11 ani). Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a avertizat că furtuna va fi un eveniment de categoria G2, care este moderat spre puternic.