"Sultanului" Erdogan i-a venit nota de plată pentru aventurile războinice

"Sultanului" Erdogan i-a venit nota de plată pentru aventurile războinice

Și-a trimis soldații la război în Siria și Libia, a amenințat pe toată lumea de la Statele Unite la UE și Rusia, dar acum pentru președintele turc Erdogan se apropie scadența. Și nu e vorba numai de pandemia pe care autoritățile spun că o au sub control, ci mai ales de criza monetară care bate la ușă. Scăderea lirei l-a lăsat mut pe Erdogan. Toate informațiile vin de la publicația grecească To Vima!

“Turcia se află în faţa unei crize monetare, după ce dolarul a ajuns la nivelul de 7,24 lire turceşti. Valori similare s-au mai înregistrat în august 2018, când ţara a trecut printr-o mare criză monetară.

Concret, miercuri, la ora 12:00, paritatea dolar-liră turcească s-a situat la 1 dolar = 7.24 lire, după ce de dimineaţă tranzacţiile se efectuau la paritatea 1 - 7.21.

Potrivit presei turceşti, de la începutul lunii lira turcească s-a depreciat faţă de dolar cu 22%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Faţă de euro, lira turcească s-a depreciat cu 20% de la începutul lunii până astăzi.

Prezentatorul postului Fox Haber a subliniat că guvernul va păstra o tăcere absolută cu privire la problemele economice ale ţării.

"Cu toţii ştim că nu se pune problema să aibă loc o lovitură de stat, de altfel am văzut cum a reacţionat poporul la tentativa de lovitură de stat. Dar guvernul are ca obiectiv important să nu se discute nimic despre ce se întâmplă în economie de aceea schimbă agenda".

Totuşi, la rândul său, ministrul de finanţe al Turciei a dat asigurări investitorilor străini că nu vor exista restricţii de capital (capital controls), susţinând că rezervele de care dispune banca centrală sunt supersuficiente pentru acoperirea datoriilor”.

Dacă există sau nu aceste resurse, e greu de spus. Grav este că Turcia se confruntă cu o criză de sănătate majoră, care înrăutățește perspectivele economice.

Potrivit Le Figaro,”în săptămânile următoare, o izolare totală va fi menținută în weekend în cele mai populate 30 de provincii ale țării, inclusiv Istanbul și Ankara. Cea de-a șaptea țară cea mai afectată de pandemia coronavirusului,

Turcia a înregistrat peste 131.000 de cazuri și aproape 3.600 de decese, potrivit celui mai recent raport oficial publicat miercuri. După ce a depășit peste 5.000 de cazuri înregistrate în 24 de ore la jumătatea lunii aprilie, țara a înregistrat o încetinire relativă a numărului de cazuri și decese în ultimele zile. Numărul zilnic de decese a rămas sub 100 din 26 aprilie”.