Evenimentul Zilei > International > Suedia şi România: un nou ACORD care vizează populaţia de etnie romă
Suedia şi România: un nou ACORD care vizează populaţia de etnie romă

Suedia şi România: un nou ACORD care vizează populaţia de etnie romă

Suedia şi România urmează să semneze, vineri, un nou acord care vizează populaţia de etnie romă, cu accent pe educaţia copiilor, drepturile femeilor şi alte servicii de asistenţă socială dedicate, informează publicaţia The Local.

Potrivit unui studiu care datează din luna aprilie, aproximativ 4.000 de migranţi vulnerabili din Uniunea Europeană, mulţi din România, trăiesc în prezent în Suedia. Mulţi dintre cerşetori sunt membri ai etniei romilor, informează Agerpres.

Acordul urmează să fie semnat ca rezultat al discuţiilor purtate de miniştrii muncii şi protecţiei sociale din cele două ţări de la începutul anului, pe fondul creşterii numărului de cerşetori din Suedia.

Ministrul suedez pentru Copii, Vârstnici şi Egalitate de gen, Lsa Regner, a declarat, joi, pentru cotidianul suedez Dagens Nyheter, că datele statistice arată că minoritatea romă provenită din România înregistrează performanţe mai slabe decât majoritatea populaţiei la capitolele şomaj, venituri şi educaţie. 

"Nu este greu de înţeles ce îi determină să vină în Suedia. Însă, situaţia este nesustenabilă. De aceea, vrem să contribuim şi să le oferim o viaţă mai bună în România", a spus Lsa Regner. 

În schimb, secretarul de stat în Ministerul Muncii Codrin Scutaru nu consideră că sărăcia este o problemă structurală în România. 

"Este o alegere individuală. Cerşetorii nu respectă nici legislaţia din Suedia şi nici pe cea din România. Cerşitul nu ar trebui să fie o alegere pentru ei", a spus Codrin Scutaru, pentru tabloidul suedez Expressen. 

În noul acord, accentul va fi pus pe schimbul de cunoştinţe între Suedia şi România în domeniul asistenţei sociale. În plus, Suedia va face schimb de informaţii pentru a ajuta România să aplice pentru fonduri structurale europene.