SUA și Coreea de Sud au reacționat după testele făcute de Coreea de Nord: „Este o provocare gravă. Dăunează păcii și stabilității"

SUA și Coreea de Sud au reacționat după testele făcute de Coreea de Nord: „Este o provocare gravă. Dăunează păcii și stabilității" Sursa: Dreamstime.com

Coreea de Nord a lansat opt rachete duminică seara. Coreea de Sud și Statele Unite au anunțat imediat că lansează alte opt rachete în apele din largul coastei de est a peninsulei coreene ca răspuns la amenințarea nord-coreeană.

Coreea de Sud a lansat șapte dintre cele opt rachete, cea de-a opta fiind propulsată de SUA, conform Statului Major Interarme sud-coreean.

Coreea de Nord amenință stabilitatea comunității internaționale

„Chiar dacă Coreea de Nord provoacă cu rachete din mai multe locații, [n.a. Coreea de Sud și SUA] au capacitatea și disponibilitatea de a lovi imediat, cu precizie", declară Statul Major al Coreei de Sud.

Duminică, 5 iunie, Coreea de Nord a lansat opt rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, din multiple locații din țară, înspre apele din estul peninsulei coreene.

Ne puteți urmări și pe Google News

Statului Major Întrunit declară că astfel de acțiuni sunt „o provocare gravă care dăunează păcii și stabilității nu doar a peninsulei coreene, ci și a comunității internaționale".

Coreea de Sud, relații tensionate cu vecinii nord-coreeni

Președinte sud-coreean Yoon Suk Yeol, care a fost învestit în funcție pe 10 mai 2022, adoptă o poziție belicoasă față de statul nord-coreean, dorind, în același timp, consolidarea armatei sud-coreene, diferită de cea a predecesorului său, Moon Jae-in, care a adoptat o politică conciliatoristă față de vecinii din Nord.

Luni, 6 iunie, de Ziua Memoriei în Coreea de Sud, președinte Yoon Suk Yeol a susținut un discurs, moment în care a declarat că va oferi un răspuns „ferm și sever" față de provocările nord-coreenilor.

De când Yoon este președinte al sud-coreenilor, Coreea de Nord a lansat trei teste de rachetă, ultimul fiind al 17-lea din anul 2022.

SUA și Coreea de Sud, discuții pe subiectul Coreea de Nord

Precedenta lansare a Coreei de Nord a avut loc pe 25 mai, când președintele american Joe Biden se întorcea în SUA, după o călătorie efectuată în Asia, cu escală la Seul, unde Biden și omologul din Coreea de Sud au agreat reluarea și, eventual, extinderea exercițiilor militare comune, stopate de ex-președintele american Donald Trump.

După lansarea de rachete din 25 mai a Coreei de Nord, SUA și Coreea de Sud au efectuat lansarea de tiruri de rachete, drept reacție la acțiunea nord-coreeană. De ambele părți, lansările de rachete sunt văzute drept o demonstrație de forță și nu vizează ținte specifice, cele mai multe rachete aterizând în mare.

Cooperare strânsă între Japonia și Statele Unite

Premierul japonez Fumio Kishida a „protestat ferm" față de ultima lansare nord-coreeană, declarând, pe 5 iunie, că este o încălcare clară a rezoluțiilor ONU, în vreme ce ministrul Apărării Nobuo Kishi a calificat-o drept „fără precedent", confirmând că cel puțin șase, dar posibil mai multe rachete lansate de Coreea de Nord au căzut în afara Zonei Economice Exclusive a Japoniei.

Tot pe 5 iunie, Forțele Armate ale SUA și Forțele de Autoapărare ale Japoniei au desfășurat un exercițiu comun, ca răspuns la multiplele lansări de rachete ale Coreei de Nord, a transmis Departamentul de Afaceri Publice al Comandamentului Indo-Pacific al SUA, care vorbește despre dorința de a „demonstra disponibilitatea alianței americano-japoneze de a răspunde la amenințările regionale".

Statul Major Întrunit al Japoniei declara că gradul de pregătire al ambelor forțe „demonstrează cooperarea strânsă dintre Japonia și Statele Unite, pentru a face față amenințării rachetelor balistice și consolidând în continuare alianța Japonia-SUA", conform CNN.