Evenimentul Zilei > International > Joe Biden, avertisment pentru China. SUA vor folosi forța militară pentru apărarea Taiwanului, dacă va fi nevoie
Joe Biden, avertisment pentru China. SUA vor folosi forța militară pentru apărarea Taiwanului, dacă va fi nevoie

Joe Biden, avertisment pentru China. SUA vor folosi forța militară pentru apărarea Taiwanului, dacă va fi nevoie

Joe Biden face declarații care provoacă neliniștea în China. Oficialul susține că SUA va folosi forța militară pentru apărarea Taiwanului dacă va fi nevoie. Declarațiile au fost făcute în timpul vizitei în Japonia.

UPDATE: China a reacționat rapid după declarațiile făcute de Joe Biden. China i-a cerut președintelui american să nu-i subestimeze determinarea fermă de a-și apăra suveranitatea.

Nimeni nu trebuie să subestimeze determinarea fermă, tăria voinţei şi capacitatea puternică a poporului chinez de a apăra suveranitatea naţională şi integritatea teritorială. Cerem imediat Statelor Unite (…) să evite să trimită semnale greşite forţelor de independenţă din Taiwan, a declarat Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.


 

Șeful de la Casa Albă se află într-o vizită oficială în Japonia, prima de când a preluat mandatul. Întâlnirea are loc pentru lansarea unui Cadru Economic Indo-Pacific pentru Prosperitate (IPEF), un plan mai larg care să asigure un pilon economic implicării SUA în Asia.

În fața premierului nipon Fumio Kishida, Joe Biden lansează avertizări Chinei și susține că SUA va folosi forța militară pentru apărarea Taiwanului, dacă va fi nevoie. Aceste declarații dezvăluie o cotitură în politica Statelor Unite care are relații strânse cu Taiwanul. Relațiile nu sunt recunoscute oficial din cauza Beijingului, care consideră insula ca teritoriu al Chinei.

„Da. Acesta este angajamentul pe care noi l-am luat. Suntem de acord cu o politică a unei singure Chine. Ne-am angajat la ea însă ideea că Taiwanul poate fi luat prin forţă nu este potrivită”, a spus Joe Biden, care a precizat apoi că nu este de așteptat ca acest lucru să se întâmple.

Japonia, în Consiliul de Securitate al ONU

Declarația făcut de Joe Biden în Japonia a provocat neliniște printre apropiații liderului de la Casa Albă, mai ales că nu este pentru prima dată când face astfel de afirmații. Un oficial american a ținut să explice faptul că SUA nu și-a schimbat politica față de Taiwan.

Prin avertizările lansate de Joe Biden, SUA nu încearcă decât să arate Chinei cum ar putea reacționa în cazul în care atacă Taiwanul, făcând o paralelă cu războiul din Ucraina.

Fumio Kishida, premierul nipon, a declarat că Japonia vrea să adopte o poziție defensivă mai clară. De asemenea, vrea să sporească capacitățile de apărare și de retorsiune prin creșterea bugetului alocat armatei.

„O Japonie puternică, o alianţă SUA-Japonia puternică este o forţă a binelui în regiune”, a spus și Biden, potrivit Reuters.

SUA susține ca Japonia să devină membru al Consiliului de Securitate ONU.

Amenințările lansate de Joe Biden sunt un răspuns la avertizările președintelui Chinei

Președintele american a făcut aceste declarații în timp ce SUA și Japonia au convenit să consolideze cooperarea în materie de securitate și descurajare, subliniind „comportamentul tot mai coercitiv al Chinei” și amenințarea nucleară din Coreea de Nord.

„Vom consolida în mod fundamental capacităţile de apărare ale Japoniei pentru a asigura pacea şi stabilitatea în Asia”, a declarat premierul nipon cadrul vizitei lui Joe Biden. El a promis promis să „crească substanțial” bugetul de apărare al Japoniei și să ia în considerare capacitatea de prim atac împotriva bazelor inamice.

Reamintim faptul că, într-o convorbire telefonică cu Joe Biden în noiembrie, președintele Chinei, Xi Jinping, a avertizat că orice persoană sau țară care ar susține independența Taiwanului s-ar „juca cu focul” și s-ar „arde”, potrivit Xinhua, agenția de presă de stat chineză.