Evenimentul Zilei > International > Japonia, zdruncinată din nou de un cutremur major. Panică în „Țara Soarelui Răsare”
Japonia, zdruncinată din nou de un cutremur major. Panică în „Țara Soarelui Răsare”

Japonia, zdruncinată din nou de un cutremur major. Panică în „Țara Soarelui Răsare”

Un cutremur important s-a produs duminică seară în Japonia, cu o magnitudine de 6.0 pe scara Richter. Seismul s-a produs în largul coastei de est a Honshu.

Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) a anunțat un cutremur important produs duminică în apropierea coastei de est a Honshu, principala insulă a Japoniei. Seismul a avut o magnitudine de 6 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 60 de kilometri.

Cutremur semnificativ în Japonia

Seismul a avut loc în apropierea următoarelor oraşe: 45km SE de Fukushima, 51km E de Koriyama, 57km N de Iwaki, 78km S de Sendai, 89km SE de Yamagata, 110km N de Hitachi, 134km N de Hitachi-Naka, 136km N de Katsuta, 141km N de Mito, 144km NE de Utsunomiya.

Momentan nu există informații cu privire la posibile victime sau pagube materiale. Duminică dimineață, Japonia a fost zguduită de un cutremur cu o magnitudine de 5.8 grade pe scara Richter, produs în apropierea centralei de la Fukushima. Potrivit oficialilor, nu au fost alerte de tsunami și nu au fost raportate pagube în zonă.

Cutremurul a avut loc la 12:24 ora locală, iar epicentrul a fost localizat în largul coastei prefecturii Fukushima la o adâncime de 30 de kilometri sub fundul mării, a informat Agenţia Meteorologică Japoneză (JMA), scrie Agerpres.

Până în acest moment, autoritățile nu au raportate victime sau pagube materiale produse în urma seismului. Pentru a se asigura că situația se află sub control, compania energetică Tokyo Electric Power analizează situaţia la centralele nucleare situate în Fukushima, inclusiv la centrala avariată în cutremurul din 2011, potrivit televiziunii publice NHK.

Un cutremur produs, duminică, și în România

Altfel, un cutremur înregistrat cu magnitudinea de 3,2 grade pe Richter s-a produs duminică dimineaţa, la ora locală 3:58, în zona seismică Vrancea, judeţul Prahova, arată informaţiile publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Mișcarea seismică a fost înregistrată la adâncimea de 66 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 35 km sud-est de Braşov, 59 km nord de Ploieşti, 113 km nord-est de Piteşti, 117 km nord de Bucureşti, 139 km sud-vest de Bacău şi 148 km est de Sibiu. În luna mai a acestui an, în România au mai avut loc 15 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 4,2 grade.