Președintele din Filipine, care l-a numit cândva pe Vladimir Putin idolul său, critică acțiunile Rusiei din Ucraina

Președintele din Filipine, care l-a numit cândva pe Vladimir Putin idolul său, critică acțiunile Rusiei din Ucraina

Președintele Filipinelor Rodrigo Duterte – care l-a numit cândva pe președintele Vladimir Putin „idolul” său – l-a criticat pentru uciderea civililor în Ucraina.

„Omor criminali, nu ucid copii și bătrâni”, a spus Duterte. Sub supravegherea sa, Duterte a sancționat uciderea a mii de cetățeni ca parte a așa-zisului său război împotriva drogurilor, numindu-i criminali.

Cu acest comentariu, Duterte devine primul dintre oamenii puternici pro-rus din lume care l-a condamnat public pe Putin din cauza invaziei sale în Ucraina, care a intrat marți în cea de-a patra lună.

Liderii autocrați cu relații calde cu Putin, precum Jair Bolsonaro din Brazilia, Bashar al-Assad din Siria, Mohammed bin Salman din Arabia Saudită, Xi Jinping din China și Kim Jong-un din Coreea de Nord au păstrat până acum tăcerea, alegând să rămână neutri sau să susțină Rusia în conflict.

Ne puteți urmări și pe Google News

Duterte a mai spus că Rusia a mințit etichetând invazia drept „operațiune militară specială” – după cum Putin și presa de stat rusă au afirmat încă din prima zi – și că este în mod clar un război împotriva „unei națiuni suverane”. În ciuda comentariilor sale, Duterte s-a referit în continuare la Putin ca la un „prieten”.

Paul Krugman, Premiul Nobel pentru Economie: „Excedentul comercial al Rusiei este un semn de slăbiciune, nu de putere”

Sursa foto: Kremlin

În noiembrie 2016, Duterte a spus că Putin a fost „idolul meu” pentru că „nu își face iluzii despre sine”. "Știe că nu a fost pregătit pentru politică. Sau pentru a fi om de stat. Se comportă exact ca un președinte. ", a spus el. Duterte urmează să se retragă din politică în această vară, spunând la sfârșitul anului trecut că nu va candida pentru alegerile din mai 2022.

Îndeplinirea obiectivelor

Sub conducerea lui Duterte, Filipinele s-au uitat din ce în ce mai mult la Rusia și China pentru parteneriate, în ciuda faptului că erau legate istoric de SUA prin nevoile sale militare. Deși mulți dintre aliații Rusiei au decis să nu critice războiul din Ucraina, Alexander Lukașenko, liderul celui mai apropiat aliat al Rusiei, Belarus, a declarat la începutul acestei luni că nu se aștepta ca războiul să „prelungească”.

Luna trecută, Rusia și-a reorientat invazia de la încercarea de a ocupa întreaga țară, inclusiv guvernul său, către regiunea pro-Kremlin Donbas din estul Ucrainei. Forțele ucrainene au recuperat în ultimele luni teritorii de sub controlul rusesc, iar experții spun că Rusia se luptă să-și ducă la îndeplinire obiectivele de război, potrivit Business Insider.