Coreea de Nord, acțiune „fără precedent”! Kim Jong-un a lansat opt rachete balistice. Este al 17-lea exercițiu din anul 2022

Coreea de Nord, acțiune „fără precedent”! Kim Jong-un a lansat opt rachete balistice. Este al 17-lea exercițiu din anul 2022 Sursa foto: Anton Medvedev | Dreamstime.com

Coreea de Nord a lansat duminică, 5 iunie, nu mai puțin de opt rachete balistice cu rază scurtă de acțiune (SRBM) în apele din largul coastei sale estice, a anunțat Statul Major inter-arme al Coreei de Sud. Japonia a calificat acest demers drept unul „fără precedent”. Este cea de-a 17-a lansare efectuată de Coreea de Nord în anul 2022.

Correa de Nord a lansat opt rachete balistice cu rază scurtă de acțiune în largul coastei de est, potrivit anunțului făcut de Statul Major din Coreea de Sud. Armele au fost lansate din mai multe locații din Coreea de Nord în apele din estul peninsulei coreene, duminică, între orele 9:08 și 9:43, ora locală a Seulului, potrivit sursei amintite.

A 17-a lansare de rachete balistice a Coreei de Nord

Evenimentul de duminică marchează cea de-a 17-a lansare efectuată de Coreea de Nord în acest an. Ultima lansare, de pe data de 25 mai, a avut loc chiar în momentul în care președintele american Joe Biden și-a încheiat călătoria în Asia și se întorcea în Statele Unite.

Statul Major inter-arme al Coreei de Sud a informat că cele opt rachete au parcurs distanțe cuprinse între 110 și 670 de kilometri, la altitudini cuprinse între 25 și 90 de kilometri și cu viteze de la Mach 3 la Mach 6.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ele au fost lansate din patru locații din Coreea de Nord: zona Sunan din capitala Pyongyang, Kaechon în provincia Pyongan de Sud, Tongchang-ri în provincia Pyongan de Nord și Hamhung în provincia Hamgyong de Sud.

„Continuarea lansării de rachete balistice de către Coreea de Nord este o provocare gravă care dăunează păcii și stabilității nu doar a peninsulei coreene, ci și a comunității internaționale”, a transmis Statul Major al Forțelor Armate, condamnând și îndemnând Nordul să „înceteze imediat” astfel de acțiuni.

Japonia condamnă numărul mare de lansări de arme

Premierul japonez Fumio Kishida a „protestat ferm” față de multiplele lansări de rachete ale Coreei de Nord, declarând jurnaliștilor, într-o conferință de presă, că acestea reprezintă o încălcare clară a rezoluțiilor ONU.

Ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, a calificat lansarea rachetelor balistice de pe data de 5 iunie ca fiind „fără precedent” și a confirmat că cel puțin șase, dar posibil mai multe rachete, au căzut în afara zonei economice exclusive (ZEE) a Japoniei, potrivit CNN.

„Numărul extrem de mare de lansări din cel puțin trei locații într-o perioadă scurtă de timp este fără precedent”, a declarat ministrul japonez, adăugând că lansările de rachete care amenință pacea și securitatea internațională nu pot fi tolerate.

Potrivit Ministerului japonez al Apărării, șase dintre rachete au atins o altitudine maximă cuprinsă între 50 și 100 de kilometri și au parcurs o distanță de aproximativ 300 și 400 de kilometri. Japonia a protestat în mod oficial față de ultimele acțiuni ale Coreei de Nord prin intermediul canalelor diplomatice cu Beijingul, a declarat Kishi.

Amenințări la adresa securității Coreei de Sud

Ca răspuns la lansarea de duminică, șeful securității naționale a Coreei de Sud, Kim Sung-han, a ținut o reuniune a comitetului permanent al Consiliului Național de Securitate și a numit lansările repetate de rachete balistice ale Nordului „o provocare la adresa poziției de securitate” a noului guvern, a declarat biroul prezidențial.

Lansarea de duminică este al treilea test de rachetă efectuat de Coreea de Nord de când noul președinte sud-coreean Yoon Suk Yeol a preluat mandatul, lucru care s-a întâmplat pe data de 10 mai.

Președintele Statului Major Întrunit, Won In-choul, și comandantul suprem al Comandamentului Forțelor Combinate ROK-SUA, Paul LaCamera, au avut, de asemenea, o întâlnire virtuală și au reafirmat capacitatea lor de apărare combinată de a detecta și intercepta imediat rachetele nord-coreene.

Lansarea are loc la o zi după ce marinele militare ale Coreei de Sud și Statelor Unite au încheiat un exercițiu de trei zile în apele din largul insulei japoneze Okinawa, a confirmat armata sud-coreeană.