Evenimentul Zilei > International > SUA, în prag război civil! Arme de asalt din Rusia pentru „milițiile” afroamericanilor
SUA, în prag război civil! Arme de asalt din Rusia pentru „milițiile” afroamericanilor

SUA, în prag război civil! Arme de asalt din Rusia pentru „milițiile” afroamericanilor

Tensiunilor interrasiale din Statele Unite, tot mai evidente în ultima perioadă, au adus în prim plan grupări armate mai puţin cunoscute.

Implicată activ în violenţele din Louisville este Miliția Neagră, o formațiune paramilitară înarmată până în dinți. Are arme de proveniență rusească.

Organizația are sute de membri, iar creatorul ei, John Jay Fitzgerald Johnson, susține că este alcătuită din foști militari care au un antrenament solid.

Supranumit „Marele Maestru Jay”, comandantul miliției paramilitare afirmă răspicat: nu mergem la manifestații să cântăm. El a participat la competiția prezidențială din 2016, în calitate de candidat independent și a cerut Texasul pentru a construi acolo bun stat independent al afro-americanilor.

Marele Maestru Jay, comandantul Miliţiei Negre: „Poliţia are arme. Armele au fost inventate ca să poţi să te aperi. Este foarte normal să avem arme pentru a ne apăra. Nu este o întrebare. Este o necesitate”.

Miliția Neagră a fost comparată cu Mișcarea Panterelor Negre activă în anii 60-70, dar organizația respinge afirmația. Liderul ei spune că actionează în limitele stricte ale Constituției, dar avertizează că, dacă forțele de ordine vor depăși limita, oamenii săi vor riposta, scrie tvr.ro.

În Statele Unite, există câteva sute de miliții înarmate, dar de obicei sunt alcătuite din cetățeni albi. Pe de altă parte, crearea unei miliții este, de asemenea, perfect legală peste Atlantic.

Al doilea amendament al Constituției Statelor Unite „recunoaște posibilitatea pentru poporul american de a constitui o miliție « bine organizată» , pentru a contribui la securitatea unui « stat liber» și, în consecință, garantează fiecărui cetățean american dreptul de a purta arme”.

Specialiștii își exprimă, însă, îngrijoarrea, E și cazul lui André Kaspi, istoric și specialist în istoria Statelor Unite:

„Ceea ce face NFAC ține de ceea ce aufăcut Black Panthers înainte de ea, în 1967, când au reușit să intre în Capitoliul din California  pentru a protesta față de proiect de un proiect de lege care avea ca scop să reglementeze portul de arme albe în acest stat.

Dar până acum, NFAC nu a avut nicio ciocnire cu autoritățile, în condițiile în care au fost numeroși morți în ciocnirile în care a fost implicată gruparea Black Panthers”.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: