Evenimentul Zilei > International > Donald Trump face sâmbătă anunțul crucial pentru Statele Unite
Donald Trump face sâmbătă anunțul crucial pentru Statele Unite

Donald Trump face sâmbătă anunțul crucial pentru Statele Unite

Președintele american va face public numele candidatei care ar trebui să o înlocuiască pe judecătoarea Ruth Bader Ginger la Curtea Supremă, un gest care va marca politica SUA pentru mulți ani de acum încolo.

Șeful statului american, Donald Trump, a declarat marți, 22 septembrie, că va anunța sâmbătă, de la Casa Albă, numele noului candidat pentru a o înlocui pe Bader Ginger, figură marcantă a Stângii politice americane, faimoasă pentru convingerile sale feministe și sprijinul acordat minorităților sexuale, informează AFP.

„Voi anunța candidata mea pentru Curtea Supremă, sâmbătă, la Casa Albă. Rămâne să se stabilească ora exactă”, a scris Trump pe Twitter.

Președintele a declarat luni seara că are în vedere cinci candidate selecționate dinainte pentru a o înlocui pe Ruth Bader Ginger, decana progresistă de vârstă a Curții, decedată vineri, la vârsta de 87 de ani, din cauza unui cancer.

Printre favorite, în frunte se află Amy Coney Barret, o catolică practicantă de 48 de ani, dar și o magistrată de origine cubaneză, născută în Florida, Barbara Lagoa, de 52 de ani.

Aceasta din urmă este „excelentă, este hispanică, este o femeie formidabilă”, a declarat Trump la Fox News.

„Iubim Florida”, a adăugat președintele despre acest stat care este aproape sigur că va juca un rol cheie în alegerile din 3 noiembrie.

Senatul Statelor Unite este cel care trebuie să confirme, cu o majoritate simplă, propunerea formulată de Donald Trump.

Democrații sunt furioși că Trump se grăbește, afirmând că ar trebui așteptate rezultatele alegerilor prezindențiale de peste o lună și jumătate.

Admițând că Joe Biden va câștiga alegerile prezidențiale, el ar urma să fie instalat abia în ianuarie 2021, ceea ce creează un răstimp important pentru Republicani de a ocupa locul vacant din Curtea Supremă cu un judecător de dreapta.

Șeful majorității Republicane din Senat, Mitch McConnell, a declarat vineri seara că este gata să organizeze un vot pentru înlocuirea lui „RBG”.

El a reiterar luni că Senatul va vota „anul acesta”, fără a preciza calendarul.

Republicanii dispun în Camera Superioară de o majoritate de 53 la 47.

Două senatoare Republicane anti-Trump au declarat însă că Senatul nu ar trebui să se pronunțe în această chestiune înaintea alegerilor prezidențiale.

Surpriză, însă, marți, un alt mare critic al lui Trump, senatorul Mitt Romney, a declarat că nu se opune unui vot rapid pentru a o înlocui pe Ruth Bader Ginger.

Votul lui Romney ar fi suficient pentru ca înlocuitoarea propusă de Trump să treacă.

Chiar și în eventualitatea unei egalități de 50-50, Republicanii și-ar putea impune voința cu ajutorul intervenției vicepreședintelui Mike Pence, care are dreptul de a vota pentru departajare.

Dacă Donald Trump va reuși să numească un înlocuitor pentru RBG, atunci Dreapta va deține o majoritate clară în Curtea Supremă, cea care trasează liniile generale ale politicii americane.

Judecătorii Curții Supreme sunt numiți în aceată funcție pe viață.

Cum judecătorii de dreapta sunt în general oameni tineri, spre deosebire de cei de stânga, mult mai vârstnici, politica SUA va fi decisă de dreapta pentru cel puțin un deceniu de acum încolo.