Armele Kremlinului, în mâinile unei formațiuni paramilitare din SUA. Noile Pantere?

Armele Kremlinului, în mâinile unei formațiuni paramilitare din SUA. Noile Pantere?

În condițiile în care tensiunile rasiale se multiplică în Statele Unite, o nouă formațiune paramilitară afro-americană a apărut recent peste Atlantic: NFAC. Cine sunt acești bărbați și aceste femei care arborează arme de asalt, deseori celebrele AK-47?

Fețele lor sunt mai mereu acoperite de cagule negre. Hainele lor sunt de aceeași culoare. Acești cetățeni americani defilează puternic înarmați. Fiecare poartă o armă de asalt și un pistol în toc, legat de coapsă. Din meniu mai fac parte veste anti-glonț, încărcătoare, etc.

Armele sunt purtate ostentativ și amenințător, la vedere, în lumina zilei.

După ce tensiunile rasiale au ajuns la apogeu în Statele Unite, după moartea afro-americanului George Floyd, această nouă miliție de culoare defilează agresiv cu un număr impresionant de membri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prezența acestei grupări paramilitare, înarmată până-n dinți, constituie un puternic element de intimidare. Nu mai puțin și denumirea: Not Fucking Around Coalition-NFAC.

Noile Black Panthers?

Trupele NFAC au fost observate în Louisville, în luna iunie, unde au avut loc ample manifestații de protest după moartea unei tinere afro-americance, Breonna Taylor, ucisă de poliție în apartamentul ei, în luna martie.

Tot în luna iunie, membri NFAC  erau la Atlanta, după ce poliția l-a rănit mortal pe Rayshard Brooks, un afro-american de 27 de ani.

Recent, NFAC, care se diferențiază de mișcarea Black Lives Matter, s-a întors la Louisville, Kentucky, la 5 septembrie. Miliția a mărșăluit într-o o procesiune militară pe străzile orașului.

Dar de unde vin acești bărbați și aceste femei și ce revendică ei?

Didier Combeau, expert în Statele Unite și autor al unei cărți despre portul armelor în țara unchiului Sam, explică:

„Această miliție seamănă cu organizația Black Panthers din anii 1960, care au fost înființate pentru a monitoriza acțiunile poliției. NFAC, pe de altă parte, are obiective separatiste și chiar cere guvernului ca Texasul să devină un teritoriu independent pentru afro-americani”.

O militia legală

În Statele Unite, există câteva sute de miliții înarmate, dar de obicei sunt alcătuite din cetățeni albi. Pe de altă parte, crearea unei miliții este, de asemenea, perfect legală peste Atlantic.

Al doilea amendament al Constituției Statelor Unite „recunoaște posibilitatea pentru poporul american de a constitui o miliție « bine organizată» , pentru a contribui la securitatea unui « stat liber» și, în consecință, garantează fiecărui cetățean american dreptul de a purta arme”.

Odată cu emergența  NFAC, mai multe temeri sunt expuse de specialiști, cum ar fi André Kaspi, istoric și specialist în istoria Statelor Unite:

„Ceea ce face NFAC ține de ceea ce au făcut Black Panthers înainte de ei, în 1967, când au reușit să intre în Capitoliul din California  pentru a protesta împotriva unui proiect de lege care avea ca scop să reglementeze portul de arme albe în acest stat.

Dar până acum, NFAC nu a cunoscut nici o ciocnire cu autoritățile, în condițiile în care au fost numeroși morți în ciocnirile în care a fost implicată gruparea Black Panthers”.

O mișcare bine organizată

O altă temere legată de NFAC se referă la creșterea vânzărilor de arme în Statele Unite, detaliază Didier Combeau.

„De obicei, vânzările de arme cresc atunci când guvernul intenționează să reglementeze mai bine portul de arme, așa cum a făcut administrația Obama în 2008,  sau în 2015 după împușcăturile de la San Bernardino. Cu toate acestea, în acest moment vânzările de arme în Statele Unite cresc, în timp ce nu există planuri de reglementare. Singura cauză este că americanii sunt din ce în ce mai îngrijorați și vor să aibă ceva cu care să se apere”.

Și NFAC a înțeles aceste temeri. Ca miliție extrem de organizată, a dat o lovitură pe 4 iulie, de Ziua Independenței, sărbătoarea națională americană.

„Organizația a reușit să mobilizeze 1.000 de foști militari pentru a defila prin Georgia pentru a denunța moartea unui jogger afro-american. Iar locul nu a fost ales la întâmplare, deoarece este locul de naștere al organizației Ku Klux Klan”, a declarat Anne Deysine, expertă în Statele Unite.

Din punct de vedere politic, mișcarea NFAC începe să se facă auzită, crede Anne Deysine.

„Au reușit să facă presiuni asupra mai multor procurori și miniștri ai justiției pentru  a-i urmări pe ofițerii de poliție implicați în  decese mai mult decât suspecte” (ale afro-americanilor), spune ea.

Progresele politice care ar părea a fi o sabie cu două tăișuri pentru unii  De ce? Miliția NFAC ar putea servi interesele lui Donald Trump câștigându-i alegători, estimează Anne Deysine.

„Indicând faptul că sunt militari, că militează în favoarea portului de arme și a celui de-al doilea amendament, ei deschid ușa instrumentalizării de către mass-media de dreapta și de Trump, astfel încât să-i sperie pe alegătorii albi din suburbiile pe care tabăra democrată lui Joe Biden caută să-i coopteze”.

 

Foto: Facebook