SUA blochează o declarație a Consiliului de Securitate. Voci diferite pe tema violențelor israeliano-palestiniene

SUA blochează o declarație a Consiliului de Securitate. Voci diferite pe tema violențelor israeliano-palestiniene

Subiectul fierbinte al violenţelor israeliano-palestiniene a fost pus miercuri, din nou, pe tapet la Consiliul de Securitate al ONU. La întâlnirea de urgenţă desfășurată cu uşile închise, Statele Unite, la fel ca și luni, s-au opus adoptării unei declaraţii comune, considerate a fi „contraproductive".

Din punctul de vedere al Statelor Unite, primul susţinător al Israelului, „Consiliul de Securitate îşi exprimă îngrijorarea întâlnindu-se, nu este nevoie de mai mult", a declarat un diplomat pentru AFP, sub condiţia anonimatului.

Statele Unite nu par să considere că o declaraţie ajută la dezescaladare", a adăugat un alt diplomat, de asemenea, sub condiţia anonimatului.

Conform mai multor surse, 14 din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate s-au pronunţat pentru un text menit să diminueze tensiunile, propus de Tunisia, Norvegia şi China.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Statele Unite sunt angajate activ în culise la nivel diplomatic cu toate părţile şi în regiune în sensul unei dezescaladări. În prezent, o declaraţie a Consiliului ar fi contraproductivă", a declarat o sursă familiarizată cu discuţiile, tot sub condiţia anonimatului.

La Washington, şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a anunţat simultan trimiterea unui emisar în Orientul Mijlociu pentru a îndemna ambele părţi să detensioneze situaţia.

Declarația celor patru membri europeni ai Consiliului de Securitate

Patru membri europeni ai Consiliului de Securitate, Norvegia, Estonia, Franţa şi Irlanda, au dat totuşi publicităţii miercuri o declaraţie.

„Condamnăm atacurile cu rachete din Gaza asupra populaţiei civile din Israel de către Hamas şi alte grupări, care sunt complet inacceptabile şi trebuie să înceteze imediat", se arată în comunicat.

„Numărul mare al victimelor civile, inclusiv copii, ca urmare a atacurilor aeriene israeliene în Gaza şi decesele israeliene provocate de rachete lansate din Gaza sunt în acelaşi timp îngrijorătoare şi inacceptabile", consideră Norvegia, Estonia, Franţa şi Irlanda.

„Solicităm Israelului să înceteze activităţile decolonizare, demolare şi expulzare (a palestinienilor), inclusiv în Ierusalimul de Est", susţine comunicatul, referindu-se la unul din vectorii actualei escaladări a violenţelor.

„Sperăm că membrii Consiliului vor găsi capacitatea de a da publicităţii o declaraţie", a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric."Orice situaţie internaţională va beneficia întotdeauna de o voce puternică şi unită a Consiliului de Securitate", a adăugat acesta, potrivit Agerpres.

În timpul videoconferinţei Consiliului de Securitate, emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu, Tor Wennesland, a evidenţiat deteriorarea situaţiei începând de luni şi a avertizat în legătură cu o "spirală a violenţei", a raportat o sursă diplomatică.

La prima reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate pe acest subiect, desfăşurată luni, Statele Unite au refuzat să adopte un text comun propus de Tunisia, Norvegia şi China, solicitând celor două părţi implicate în conflict să se abţină de la provocări.

În cursul zilei de miercuri au continuat ciocnirile între grupările armate din Fâşia Gaza şi statul evreu.

Secretarul de stat american Antony Blinken a discutat telefonic cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunţat miercuri seară, pe Twitter, că a discutat telefonic cu preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene, Mahmoud Abbas, şi a cerut încetarea lansării de rachete din Fâşia Gaza către Israel.

Violenţele din ultimele trei zile s-au soldat cu cel puţin 74 de morţi şi sute de răniţi.