Ministerul Afacerilor Externe a venit cu recomandări pentru cetățenii români, în contextul violențelor din Israel și Fâșia Gaza. Se recomandă evitarea călătoriilor în Palestina și Israel.

Pe fondul conflictului în cauză, autoritățile centrale recomandă tuturor cetățenilor români să nu călătorească în Fâșia Gaza și să evite total călătoriile în Ierusalim, atât în Orașul Vechi, cât și în cartierele adiacente.

De asemenea, se recomandă evitarea călătoriile în regiunile de proximitate cu Fâșia Gaza, anunță autoritățile guvernamentale, potrivit unui comunicat de presă emis de MAE.

 

Recomandări pentru românii aflați deja în Israel sau Palestina

Violențele dintre grupările palestiniene și Israel nu par să se termine prea curând. De altfel, premierul statului Israel a anunțat că autoritățile vor riposta cu forță, iar oricine atacă statul în cauză va trebui să plătească. „Vă spun, cetăţeni ai Israelului, conflictul actual ar putea dura ceva timp”, a spus Benjamin Netanyahu.

În acest context, cetățenilor români care se află deja, la momentul actual, în Israel și Palestina, Ministerul Afacerilor Externe le recomandă să se adreseze Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah sau Ambasadei României la Tel Aviv și să îşi anunţe prezenţa în regiune. În acest sens, cetățenii români vor comunica datele personale organelor în cauză.

Românii trebuie să respecte, de asemenea, recomandările autorităților locale. Este necesară evitarea deplasărilor în zona de sud a Statului Israel, precum și în zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii publice şi alte acţiuni de stradă.

MAE recomandă cetățenilor să urmărească mass-media locale pentru a cunoaşte şi evita zonele cu o situaţie de securitate critică.

„Prin Task Force-ul dedicat monitorizării situației din zonă, MAE menține evoluțiile din teren în atenția sa prioritară și este pregătit să acorde asistență consulară în caz de necesitate. Totodată, MAE recomandă cetățenilor români din regiune să manifeste atenție și vigilență sporite, precum și precauție, cu evitarea zonelor declarate în stare de urgență”, se arată în comunicatul emis de organul în cauză.

MAE amintește că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah: +970-(0) 59 201 3761, precum și la numerele de telefon ale Ambasadei României la Tel Aviv: +972 3 529 0613+972 3 5244644+972 3 5242482, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al Ambasadei României la Tel Aviv: +972 54 5643279.