Evenimentul Zilei > International > Alianța anti-SUA se întărește. Rusia și China boicotează Consiliul de Securitate al ONU.
Alianța anti-SUA se întărește. Rusia și China boicotează Consiliul de Securitate al ONU.

Alianța anti-SUA se întărește. Rusia și China boicotează Consiliul de Securitate al ONU.

Opoziția față de Statele Unite ale Americii a făcut Federația Rusă și Republica Populară Chineză să depășească disensiunile de acum câteva decenii și să își coordoneze acțiunile pe plan internațional. Ultima ispravă este a fost boicotarea unei dezbateri din Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite.

Ieri, Rusia şi China au boicotat  videoconferinţa cu uşile închise a Consiliului de Securitate al ONU având drept subiecte Siria şi armele chimice, anunță Agerpres.

„Rusia şi China au ecranele goale” a declarat pentru AFP un membru al Consiliului de Securitate sub acoperirea anonimatului.

Ca să-și justifice absența, Moscova a declarat că e „inacceptabil” faptul că reuniunea nu este publică.

În cadrul unei conferinţe de presă virtuale, ambasadorul rus la ONU, Vassili Nebenzia, a declarat că Rusia a avut o singură solicitare: „ca dezbaterile să se desfăşoare în mod deschis”.

„Din păcate, partenerii noştri occidentali şi aliaţii lor au insistat pentru o şedinţă cu uşile închise, în pofida sloganurilor lor în favoarea deschiderii şi transparenţei Consiliului de Securitate”, a adăugat diplomatul rus.

„O astfel de abordare este inacceptabilă pentru noi, deoarece modifică prerogativele statelor care sunt parte la Convenţia privind armele chimice”, a concluzionat ambasadorul rus la ONU, pentru a-şi justifica absenţa de la dezbateri.

În această reuniune lunară, care continuă cu uşile închise, membrii Consiliului au pe agenda de lucru prezentări din partea Înaltului Reprezentant al Naţiunilor Unite pentru Dezarmare Izumi Nakamitsu şi a şefului Organizaţiei pentru Interzicere Arme Chimice (OIAC), Fernando Arias.

Această nouă tensiune în cadrul Consiliului de Securitate pe tema Siriei survine după publicarea de către OIAC, la începutul lunii aprilie, a unui raport despre implicarea Damascului în atacurile chimice din 2017.

Potrivit Moscovei, care este cel mai important susţinător al regimului de la Damasc, Siria a sistat programul de arme chimice, toate stocurile de arme chimice au fost eliminate, iar capacităţile sale de producţie au fost distruse.