Studiu despre noul pericol în pandemie. Explicaţia este în această imagine. Astfel, cei are au barba mare prezintă un risc mai mare de a contracta Covid-19. Conform cercetării pe care a realizat-o Institutul Naţional de Sănătate (INS) din Peru, părul facial poate împiedica ajustarea perfectă a măştii sanitare.

Acestea sunt concluziile incluse în acest studiu despre aerosoli şi filtrarea microparticulelor suspendate în aer. În acest context, Manuel Chávez Ruiz (n.r. – cercetător la INS) susţine că barba se interpune între faţă şi masca de protecţie. Astfel, aceasta nu va mai fi la fel de eficientă.

În funcţie de lungimea şi grosimea bărbii, INS subliniază că se creează un spaţiu între faţă şi protecţia măştii, sporind astfel posibilitatea ca virusul să pătrundă prin aceste orificii. Aşa se poate ajunge şi mai uşor la îmbolnăvirea cu Covid-19.

Studiu despre noul pericol în pandemie

Conform comunicatului de presă, Chávez Ruiz susţine că bărbaţii au între 20 şi 80 de fire de barbă pe centimetrul pătrat, iar spaţiul liber dintre acestea este de o mie de ori mai mare decât dimensiunea unei particule de aerosol ce ar putea conţine virusul SARS-CoV-2, cel responsabil pentru  COVID-19, teribila boală infecţioasă care a speriat planeta.

Autorităţile sanitare peruane au completat că spaţiile dintre firele de barbă oferă „o probabilitate înaltă de a reţine micropicături şi particule virale suspendate în aer care pătrund printre spaţiile libere ale măştii”.

S-a explicat că părul facial are un strat hidrofob care permite micropicăturilor să alunece, aspet care contribuie la sporirea riscului de contagiere a persoanelor cu barbă.

„Ar fi convenabil ca barba să fie tunsă şi spălată corect şi, mai ales, să nu fie atinsă în mod frecvent”, se mai arată în comunicat. Peru a înregistrat 1.858.239 de cazuri şi 64.691 de decese din cauza Covid-19. Noul coronavirus chinezesc a băgat în spitalele din Peru 13.660 persoane, dintre care 2.660 sunt internate la terapie intensivă (ATI), conform Agerpres.