Bolnavii de cancer, victime colaterale ai pandemiei de COVID-19. Consecințele sunt îngrijorătoare. Studiu

Bolnavii de cancer, victime colaterale ai pandemiei de COVID-19. Consecințele sunt îngrijorătoare. StudiuTratament cancer Sursa foto: Arhiva EVZ

Pandemia de COVID-19 a făcut numeroase victime colaterale în rândul bolnavilor de cancer care nu au mai beneficiat la timp de diagnosticare și tratament.

Bolnavii de cancer sunt victimele colaterale ale pandemiei de coronavirus în Europa. Informațiile apar într-un studiu citat de Euronews. Conform documentului, peste un milion de cazuri de cancer nu au fost diagnosticate la vreme în contextul pandemiei de COVID.

Acești pacienți care suferă de cancer nu au fost înregistrați de sistemele de sănătate europene și nici nu au beneficiat la vreme de tratament de specialitate pe timp de pandemie, conform Euronews. European Cancer Organization (ECO) arată că diagnosticarea cazurilor de cancer a fost grav afectată de pandemie şi de restricțiile adoptate de statele europene.

„Avem nevoie disperată de măsuri urgente luate la cel mai înalt nivel european pentru a contracara efectele asupra identificării cazurilor de cancer, pentru a restabili încredere în serviciile oncologice şi pentru a adresa penuria de cadre medicale din domeniu”, a spus Matti Aapro, preşedintele ECO citat de Euronews.

Datele studiului arată că situația bolnavilor de cancer este mai mult decât îngrijorătoare. Până la 50% din persoanele care au potențiale simptome de cancer nu au fost diagnosticate la timp. De asemenea, 1 din 5 pacienţi care suferă de cancer în Europa nu primesc tratament chirurgical ori chimioterapia necesară.

„Vedem şi o scădere semnificativă a testelor de depistare timpurie a cancerului. Numărul de teste care nu au fost făcute în timpul pandemiei (n.red. - faţă de perioada de dinainte) poate ajunge şi la 100 de milioane”, a spus Mark Lawlor, cercetător în domeniul oncologiei la o universitate din Belfast.

Potrivit spuselor specialistului, întârzierea diagnosticării se reflect negativ asupra tratamentului și crește riscul de deces din cauza acestei boli.

„Asta înseamnă că etapa diagnosticării a fost întârziată, iar dacă vorbim de un diagnostic de cancer pus într-un stadiu întârziat, atunci e mult mai greu să fie tratat şi există un risc mult mai mare de deces”, a explicat Mark Lawlor.

Studierea cancerului a picat pe locul doi

Conform studiului citat mai sus, pandemia a avut efecte negative și în ce privește desfășurarea testelor clinice și cercetarea în domeniul acestei boli. Pentru un an, cercetările asupra cancerului au fost lăsate pe locul doi, primând dezvoltarea unor tratamente împotriva COVID-19.

„Pacienţii bolnavi de cancer au avut o pedeapsă dublă în timpul acestei pandemii. În primul rând, din cauza bolii şi a tratamentului, sunt deosebit de fragili. În plus, în perioada izolării, le-a fost imposibil să facă toate vizitele necesare la spital care să le permită fie diagnosticarea, fie tratamentul”, a spus europarlamentarul Véronique Trillet-Lenoir.

Europarlamentarul a precizat că trebuie evaluat impactul pe care îl are COVID asupra acestei boli și trebuie prioritizată vaccinarea bolnavilor de cancer. Aceștia sunt mult mai vulnerabili decât restul categoriilor sociale.

„Trebuie să evaluăm în continuare impactul COVID-ului asupra acestor boli şi trebuie să continuăm să prioritizăm vaccinare pacienţilor care suferă de cancer, fiind deosebit de vulnerabiili”, a adăugat aceasta.

Ne puteți urmări și pe Google News