Studiu alarmant: Aproximativ 28% dintre copii din România se nasc cu dependență de alcool

Studiu alarmant: Aproximativ 28% dintre copii din România se nasc cu dependență de alcool Sursa foto: Arhiva EvZ

Aproximativ o treime din femeile gravide din România consumă alcool, iar acest lucru afectează semnificativ sănătatea fătului. La nivelul țării noastre, incidența nou-născuților care se nasc cu sevraj alcoolic este de două ori mai mare decât media Uniunii Europene.

Date îngrijorătoare în privința consumului de alcool

Din acest punct de vedere România ocupă locul doi în Uniunea Europeană. Per total, 35% din populația adultă a depășit cel puțin odată pe luna limita maximă a consumului de alcool. Acest lucru se transpune și în comportamentul minorilor care ajung la rândul lor să consume alcool peste măsură.

Așa se face că au fost raportate cazuri în care copii de numai 11 ani au ajuns la urgențe în comă alcoolică. Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății arată că în anul 2023, România a ocupat locul doi în clasamentul statelor cu cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor. Pe criterii de sex, bărbații consumă săptămânal 15 băuturi, iar femeile opt.

Moldova și Oltenia sunt regiunile în care se consumă cel mai mult alcool. Datele furnizate de UNICEF indică faptul că într-o proporție de 42%, adolescenții între 14 și 18 ani au consumat măcar odată băuturi alcoolice.

Ne puteți urmări și pe Google News
Consumul de alcool produce efecte iremediabile

Alcoolul produce efecte iremediabile. Sursa foto: Arhiva EvZ

Aproximativ o treime din femeile gravide consumă băuturi alcoolice

Îngrijorător este faptul aproximativ o treime dintre femeile gravide consumă băuturi alcoolice, or acest lucru face ca numărul nou-născuților născuți cu sevraj alcoolic să fie de două ori mai mare decât media europeană. Medicii au explicat riscurile la care sunt supuși copii care consumă alcool.

Astfel, minorii se pot confrunta cu tulburări de atenție, gândire și memorie la care se adaugă și perturbarea sistemului nervos central. Adolescenții care consumă etanol vor înregistra rezultate slabe la școală.

Consumul juvenil de alcool este o problemă în România

Consumul juvenil este o problemă în România. Sursa foto: Arhiva EvZ

Efectele consumului de alcool sunt iremediabile

Iar consumul de alcool în rândul adulților afectează capacitatea de gândire și duce la carențe intelectuale. Toți acești factori conturează apariția cirozei hepatice. În cazul persoanelor gravide, alcoolul trece prin bariera placentară, iar fătul se naște cu dependență de etanol. Efectele consumului de alcool pe durata sarcinii înseamnă efecte iremediabile pentru nou-născuți.