Evenimentul Zilei > Actualitate > Studenții sunt în căutarea celor mai apreciați profesori din România
Studenții sunt în căutarea celor mai apreciați profesori din România

Studenții sunt în căutarea celor mai apreciați profesori din România

Studenții sunt invitați să îi nominalizeze pe marii profesori care le-au marcat studenția pentru a fi premiați cu distincția de „Profesor Bologna”, acordată în cadrul galei festive care va avea loc anul acesta, în mai, la Timișoara.

Gală Profesorului Bologna este un eveniment organizat anual de Alianță Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) prin care sunt căutate și scoase la lumina modelele de profesori universitari care au reușit să spargă barierele învățământului clasic și să îi inspire și să îi motiveze pe studenți prin metodele lor inovative de predare și învățare și prin atitudinea lor care i-a apropiat de studenți. Evenimentul reprezintă singură inițiativă națională prin care studenții își evaluează profesorii pentru calitățile lor de dascăli și îi premiază pe cei mai buni dintre ei, bazându-se în primul rând pe modul în care aceștia se prezintă la cursuri, pe capacitatea lor de a le stârni interesul pentru materia pe care o predau și pe eforturile pe care aceștia le depun pentru a-i pregăti pe studenți pentru provocările care îi așteaptă după terminarea facultății. 
 Studenții din toate universitățile românești, publice sau private, au ocazia să își nominalizeze profesorii preferați pe www.profitari.ro până pe 23 martie, urmând că toți aceștia să fie ulterior evaluați de colegi de-ai lor din alte universități care vor participă ”incognito” la cursurile lor.  
 Proiectul se află deja la a VIII-a ediție în acest an, premiindu-se de-a lungul timpului peste 400 de cadre didactice care s-au ridicat la standardele profilului Profesorului Bologna, acel profesor care s-a adaptat numeroaselor reforme din sistemul de învățământ superior, care a înțeles și a implementat conceptul de învățământ centrat pe student și care este mai mult decât un simplu profesor la curs a€“ este dascăl și mentor pentru studenți. Gală de premiere a profesorilor va avea loc în perioadă 22-24 mai și va fi organizată de Ligă Studenților de la Facultatea de Automatică și Calculatoare din Timișoara.   
 ”Drumul adaptării complete a universităților la reformele Procesului Bologna este unul anevoios, însă modelele de bună practică trebuie încurajate și promovate. Gală Profesorului Bologna este singură inițiativă națională care îi plasează pe studenți de celalată parte a catedrei, permițându-le să îi premieze pe profesorii care au reușit să se adapteze tuturor schimbărilor din societate, dar și din sistemul de învățământ superior, și care au înțeles cum pot să se apropie de studenți și să îi inspire în ceea ce fac. Acest proiect are scopul de a stabilit modelul de profesor care formează generațiile zilei de azi, model spre care toți universitarii români ar trebui să tindă.” a€“ declarat Cristi Popescu, Președinte ANOSR