Strategia de securitate națională a Republicii Moldova, în dezbatere publică

Strategia de securitate națională a Republicii Moldova, în dezbatere publică

Strategia de securitate națională a Republicii Moldova a fost pusă în dezbatere publică de parlamentarii din comisia de specialitate.

Strategia de securitate națională a Republicii Moldova se află în dezbatere publică. Proiectul de hotărâre pentru aprobarea Strategiei a fost publicat pe platforma Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică din Parlament.

Strategia de securitate națională a Republicii Moldova

Adoptarea Strategiei naționale de apărare este necesară în contextul geopolitic actual, caracterizat de instabilitate și imprevizibilitate, se arată în nota de fundamentare a documentului.

În acest context, noua Strategie are drept obiective creșterea capacității statului de a preveni și de a contracara materializarea riscurilor la adresa securității naționale.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, unul dintre obiectivele majore este asigurarea procesului de integrare europeană și cooperare cu statele partenere.

Care sunt riscurile pentru Republica Moldova

Autorii documentului arată că, în prezent, războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina are grave implicații asupra securității naționale a Republicii Moldova.

Pe lângă problemele de ordin strict militar, războiul din Ucraina are consecințe și în domeniile economic, financiar, energetic și al ordinii publice.

Așa că, spun autorii documentului, era nevoie de o strategie de securitate națională actualizată.

Principalele direcții din Strategia de securitate națională

Documentul prezintă viziunea strategică de apărare pe șase ani și definește foarte clar obiectivele și principiile de securitate.

Sunt stabilite în Strategia de securitate metodele și direcțiile de acțiune în domeniu, precum și implementarea instrumentelor pentru monitorizarea și evaluarea strategiei.

Consolidarea, dezvoltarea și modernizarea sistemului național de apărare pentru garantarea suveranității și integrității țării este principalul obiectiv.

Alături de acesta figurează creșterea rezilienței naționale la amenințările hibride și fortificarea culturii de securitate. Întărirea instituțiilor și consolidarea mecanismelor de combatere a corupției este alt deziderat al Strategiei de securitate.

Și, nu în ultimul rând, extinderea parteneriatelor strategice cu UE, România, SUA și NATO.

Reamintim că ultima strategie de securitate națională a Republicii Moldova a fost adoptată în anul 2011. Ulterior, în 2016, a fost elaborat un nou proiect, însă acesta nu a fost adoptat de Parlament.