Trucuri pentru o saramură de pește ca în Deltă. Secretele pe care trebuie să le știe orice gospodină
- Nicolae Comănescu
- 9 noiembrie 2024, 09:01
Saramura de pește nu este un preparat greu de realizat, Trebuie doar să respectați rețeta și câteva reguli clare. Modul în care gătiți peștele este extrem de important.
Saramura de pește poate fi un adevărat deliciu dacă este gătită ca la carte. Puteți să o faceți cu pește prăjit direct pe grătar sau pe un pat de sare. Trebuie să respectați câteva reguli pentru a avea o saramură la fel ca în Deltă.
Pentru a prepara o saramură delicioasă aveți nevoie următoarele ingrediente: un crap mare (2,5-3 kiligrame), 50 de ml de ulei de floarea soarelui, patru ardei kapia roșii, patru ardei iuți, 500 de grame de roșii bine coapte, o căpățână de usturoi, o legătură de cimbru proaspăt, o frunză de dafin, o legătură de pătrunjel proaspăt, sare, piper negru boabe și una sau două linguri de oțet.
Primul pas pe care trebuie să îl faceți este să curățați perfect peștele de solzi și de mațe. Apoi, îl clătiți bine cu apă rece și îl tamponați cu șervețele de bucătărie. Crapul este în general cea mai bună alegere pentru saramură, dar puteți folosi și alt pește.
Cum se prăjește peștele
După ce ați curățat peștele, tăiați-l medalioane, presărați-l cu sare și lăsați-l să stea astfel 15 minute. Dacă gătiți saramură cu pește prăjit pe pat de sare nu mai este nevoie să faceți aceasă operațiune. Își va trage sarea necesară când este prăjit.
Grătarul trebuie să fie foarte bine încins pentru ca peștele să nu se lipească. Acesta se unge foarte bine cu ulei înainte să fie pus la grătar. În cazul celui prăjit pe pat de sare peste grătar se pune o plită incinsă pe care a fost presărată sare. Se lasă la prăjit cam 16-18 minute, după care se așează într-un castron mare cu capac. Tot pe grătar se pun și legumele: roșiile, ardeii capia și cei iuți.
După ce s-au copt, roșiile se curăță de pieliță și se zdrobesc cu o furculiță. Nu aruncați zeama. Ardeii iuți și ardeii kapia se decojesc și se curăță de semințe, apoi se toacă bucăți. Usturoiul se curăță, se zdrobește și se păstrează deoparte.
Saramură delicioasă
Următorul pas este pregătirea saramurii. Se pune pe foc o oală cu 750 de ml de apă în care se adaugă boabele de piper, dafinul și cimbrul. Când apa dă în clocot se pun roșiile zdrobite, cu tot cu sucul lor, dar și ardeii copți și tocați. Se dau două-trei clocote și se săsează după gust. În cazul peștelui prăjit pe pat de sare nu mai sărați și zeama.
Aceasta cu toate legumele se toarnă fierbinte peste peștele prăjit, se adaugă usturoiul și oțetul și se acoperă din nou cu capac. Se lasă așa cam 15-20 de minute pentru ca aromele să se infuzeze.
La final, bucățile de pește se așează pe un platoru, iar peste ele se toarnă puțină zeamă, cât să arate bine. Nu trebuie să turnați toată compoziția. Deasupra se presară pătrunjel verde. Se servește bineînțeles cu mămăligă, potrivit lauralaurentiu.ro.