Evenimentul Zilei > Actualitate > Stephen Hawking: găurile negre sunt pasaje de trecere către alte universuri
Stephen Hawking: găurile negre sunt pasaje de trecere către alte universuri

Stephen Hawking: găurile negre sunt pasaje de trecere către alte universuri

Legendarul astrofizician britanic Stephen Hawking uimeşte din nou cu o teorie bulversantă menită să lămurească misterul găurilor negre.

“O gaură neagră de dimensiuni uriaşe şi care se mai şi roteşte nu este altceva decât un pasaj către un alt univers. De acolo nu te mai poţi întoarce însă în universal nostrum”, a precizat celebrul savant la o  conferinţă susţinută a „KTH Royal Institute of Technology” din Suedia. „Găurile negre nu sunt nici măcar atât de negre pe cât se spune şi nici închisori veşnice nu sunt, aşa cum se credea odată”, a mai spus omul de ştiinţă, adăugând că „lucrurile nu rămân blocate într-o gaură neagră”

„Dacă simţi că ai intrat într-o gaură neagră, nu renunţă. Există o cale de ieşire”, a spus Hawking. Potrivit teoriei fizicianului britanic, lucrurile nu sunt înghiţite şi distruse, ci găurile negre stochează informaţia într-o hologramă bidimensională în orizontul evenimentelor, sfera care înconjoară gaură neagră, o graniţa în spaţiu-timp.

Practic, lucrurile nici nu ajung în interiorul găurii negre. „Informaţia este stocată nu în interiorul găurii negre aşa cum ar fi de aşteptat, ci la graniţa sa, în orizontul evenimentelor”, a spus Hawking. Informaţia este „tradusă” într-o hologramă. „Ideea este că super-traducerile sunt o hologramă a particulelor care intră (…) Aşadar, conţin toate informaţiile care altfel ar fi pierdute”, a mai explicat fizicianul.

Până acum oamenii de ştiinţă au susţinut că gravitaţia din jurul unei găuri neagre este atât de puternică încât nimic, nici măcar lumina nu poate scapă din interiorul ei.