Statul începe distribuirea banilor dați pe amenzile din pandemie, pentru necompletarea formularului PLF. Cum se poate cere restituirea lor

Statul începe distribuirea banilor dați pe amenzile din pandemie, pentru necompletarea formularului PLF. Cum se poate cere restituirea lor Sursa foto: Arhivă EVZ

Începând de miercuri, 17 august, românii care au fost sancționați în pandemie pentru necompletarea formularului digital pentru intrarea în România (PLF) vor putea să depună o cerere pentru restituirea banilor la organul fiscal local unde au domiciliul. În termen de 45 de zile de la depunere cererii, oamenii vor primi banii înapoi.

Marți, a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul care stabilește procedura de restituire, de către organele fiscale locale, a banilor dați de cetățeni pentru amenzile contravenționale primite pentru necompletarea formularului digital de intrare în România (PLF).

Astfel, începând de miercuri, cererea pentru restituirea banilor se poate depune în termen de 90 de zile, acestea urmând să fie soluționate în maximum 45 de zile de la depunerea lor.

cerere restituire bani formular PLF

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum se pot cere banii înapoi pentru necompletarea formularului PLF

Cei care vor să primească înapoi banii dați pe amenzile pentru necompletarea formularului PLF trebuie să urmeze anumiți pași.

În acest sens, persoanele interesate trebuie să completeze o cerere de restituire. Aceasta se depune la organul fiscal local competent în format letric, adică pe hârtie, sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, împreună cu o copie a actului de identitate.

Cererea de restituire a banilor este însoțită de copii ale procesului verbal de constatare a contravenției și ale documentelor de plată și trebuie să cuprindă următoarele:

  • numele și prenumele solicitantului;
  • codul numeric personal;
  • domiciliul solicitantului;
  • suma și natura creanței solicitate la restituire;
  • codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea, în cazul în care nu se optează pentru restituirea sumei în numerar;
  • banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei.

Banii vor fi primiți înapoi în maximum 45 de zile de la depunerea cererii

După ce cererea de restituire a banilor a fost depusă, oamenii vor primi banii în maximum 45 de zile, potrivit informațiilor din ordinul de ministru.

Dacă organul fiscal local competent consideră că are nevoie de documente suplimentare relevante soluționării cererii, solicită prezentarea acestora. De asemenea, cererea poate fi respinsă în situația în care persoana solicitantă nu este îndreptățită la restituire.

Sute de mii de români au fost amendați pentru necompletarea formularului PLF. În această privință, parlamentarii de la USR au înaintat o propunere legislativă prin care românii care au fost amendaţi pe nedrept, după ce au completat formularul PLF să fie despăgubiți. Dacian Cioloș a popus atunci să fie restituiți toți banii pe care românii le-au dat pe amenzi.