Statisticile sunt îngrijorătoare. Jumătate din populația lumii este afectată. Apel către liderii politici

Statisticile sunt îngrijorătoare. Jumătate din populația lumii este afectată. Apel către liderii politici

Mai bine de jumătate din populația lumii nu beneficiază de nici o formă de protecție socială, fie că este vorba despre pensii, servici medicale, ajutor de șomaj, invaliditate, accident de muncă, maternitate etc.

Statisticile publicate de Organizația Internațională a Muncii (OIM) prezintă o situația îngrijorătoare pentru majoritatea populației lumii. Potrivit unui raport, cu privire la starea protecţiei sociale, publicat de organizație, aproximativ 4,1 miliarde de persoane nu beneficiază de nici o formă de protecție socială. Conform documentului, măsurile de protecţie socială include accesul la serviciile medicale, precum şi sprijinul financiar la pensie şi în caz de şomaj, maladie, invaliditate, accident de muncă, maternitate, etc.

Potrivit OIM, în anul 2020, doar 46,9% din populaţia lumii beneficia de cel puţin o prestaţie de protecţie socială. De partea celaltă, 53,1% dintre cetățenii lumii nu aveau nici o garanție de venit din partea sistemului de protecție socială, la nivel national.

Din document rezultă importante diferenţe de la o regiune la alta, în funcție de nivelul de dezvoltare economică. Astfel, în Europa şi Asia Centrală rata de acoperire este superioară mediei mondiale (83,9%). În cele două Americi situația arată o acoperire de 64,3%, iar în Asia Pacific este de 44,1%. În ţările arabe acoperirea este de 40%, în vreme ce în Africa, cel mai sărac continent, este de 17,4%.

Cheltuielile publice pentru protecția socială variază şi ele considerabil. În medie, ţările lumii alocă 12,8% din Produsul Intern Brut pentru protecţia socială, însă în timp ce ţările cu venituri mari alocă 16,4% din PIB pentru protecţia socială, ţările cu venituri reduse alocă doar 1,1%.

În contextul pandemiei, numeroase ţări au adoptat măsuri de protecţie socială de o amploare fără precedent pentru a face faţă crizei sanitare.

OIM cere liderilor politici să nu-și abandoneze cetățenii

Organizaţia Internaţională a Muncii a făcut un apel către liderii politici să continue eforturile demarate în timpul pandemiei, în pofida presiunilor pentru ca ţările să opteze pentru asanarea bugetară. Reprezentanții organizației au cerut ca măsurile de protecţie socială existente să fie menţinute până când revenirea economică se consolidează.

Pentru a garanta cel puţin o acoperire cu o protecţie socială de bază, ţările cu venituri reduse ar trebui să investească 77,9 miliarde de dolari suplimentar pe an. Țările cu venituri medii inferioare trebuie să cheltuie 362,9 miliarde de dolari suplimentar, iar ţările cu venituri medii superioare 750,8 miliarde de dolari mai mult pe an.

Aceste sume sunt echivalente cu 15,9%, 5,1% respectiv 3,1% din PIB-ul lor, estimează OIM.

Ne puteți urmări și pe Google News