Statele bogate primesc o lovitură de la OMS. Sfârșitul pandemiei depinde de miliarde de euro

Statele bogate primesc o lovitură de la OMS. Sfârșitul pandemiei depinde de miliarde de euro OMS. Sursa foto: flickr.com

Pndemia de coronavirus s-ar putea încheiat chiar în acest an, dacă statele bogate ar fi de acord să plătească 16 miliarde de euro. Banii ar fi utilizați pentru finanțarea campaniilor de vaccinare în statele mai sărace ale lumii.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) solicită statelor bogate ale lumii să contribuie cu un ajutor financiar de urgență, în valoare de 16 miliarde de lei, pentru a pune capăt pandemiei de coronavirus. Acest lucru s-ar putea întâmpla chiar în anul 2022, este de părere directorul Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Fondurile atrase astfel, din ajutorul financiar, vor fi utilizate pentru a finanța planul de combatere a pandemiei de Covid-19 în statele sărace. Tedros Adhanom Ghebreyesus susține că știința a oferit instrumentele necesare în lupta contra pandemiei, dar acestea trebuie utilizate în mod solidar în plan mondial. Doar așa se va încheia pandemia de coronavirus, ca urgență sanitară.

„Dacă ţările cu venituri ridicate plătesc echitabil cota lor” de finanţare a dispozitivului ACT-A, acest program „poate ajuta ţările cu venituri mici şi medii să surmonteze ratele scăzute de vaccinare împotriva Covid-19, nivelul scăzut de testări şi penuria de medicamente”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus într-un comunicat, citat de agenția de presă AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a precizat că răspândirea rapidă a tulpinei Omicron face cu atât mai necesară distribuirea echitabilă, către toate statele, a testelor, tratamentelor și vaccinurilor anti-Covid.

Sursa: Arhiva EVZ

OMS are nevoie de fonduri consistente

OMS coordonează activitatea Acceleratorul ACT-A, acronimul englez pentru Acces la instrumente împotriva Covid-19. Acesta este un dispozitiv creat de marile agenţii internaţionale de sănătate, de Banca Mondială şi Fundaţia Bill&Melinda Gates. ACT-A urmărește să accelezere accesul la instrumentele de luptă împotriva Covid-19 în ţările defavorizate.

Una dintre componentele sale este și sistemul Covax. Acesta a fost dezvoltat încă de la începutul pandemiei, într-o încercare de a garanta un acces echitabil la vaccinuri. Până acum au fost livrate peste un miliard de doze de vaccin prin acest sistem.

Doar 0,4% din cele 4,7 miliarde de teste pentru depistarea Covid-19 efectuate pe plan mondial au fost utilizate în ţările defavorizate. Și doar 10% din populaţia acestor state a primit cel puţin o doză de vaccin.

Programul ACT-A are nevoie de un buget total de 23,4 miliarde de dolari, pentru perioada octombrie 2021 - septembrie 2022, din care au fost alocați aproximativ 800 de milioane de dolari.