Evenimentul Zilei > International > Stare de urgență în Canada, după o „epidemie” de tenative de sinucidere
Stare de urgență în Canada, după o „epidemie” de tenative de sinucidere

Stare de urgență în Canada, după o „epidemie” de tenative de sinucidere

O comunitate indigenă din Canada a declarat stare de urgență din cauza unei „epidemii” de sinucideri în Ontario, după ce 11 oameni au încercat să-și ia viața în aceeași zi.

O comunitate indigenă, Attawapiskat, de 2.000 de oameni a declarat stare de urgență pe plan local, după ce 11 dintre membrii săi au încercat să se sinucidă, scrie presa locală, citată de publicația The Guardian.

CTV News a transmis, ieri, că o comunitate îndepărtată din nordul Canadei, s-a confruntat cu o situțai limită și luna trecută, când 28 de oameni au încercat să se sinucidă; din luna septembrie 2015 până acum numărul acestor tentative a ajuns la 100, iar o persoană s-a sinucis. Cel mai mic membru al comunității, care a încercat să-și ia viața, are 11 ani, iar cel mai în vârstă 71.

Charlie Angus, membru al Parlamentului local, a declarat că toate acestea sunt „un coșmar”, având în vedere că tot mai mulți tineri încearcă să se sinucidă în timpul iernii.

Guvernul local a trimis o unitate de răspuns la criză, formată din asistenți sociali și psihologi, în urma acestei declarații. Agenția federală pentru Sănătate din Canada a anunțat că a trimis doi consilieri p0sihologici, ca parte a acelei echipe.

Jackie Hookimaw, care trăiește în comunitatea Attawapiskat, a declarat că problemele au început să apară în toamna anului trecut, când  Sheridan, nepoata ei de doar 13 ani, s-a sinucis după ce a fost victima batjocurii la școală. „Există mai multe feluri de a suferi când pierzi pe cineva. Există un doliu normal, când cineva moare din cauza unei boli sau a vârstei înaintate. Și există suferința complicată, când este vorba despre o traumă severă, de pildă atunci când cineva se sinucide”, a explicat femeia.

Premierul canadian Justin Trudeau a transmis un mesaj pe Twitter: „Veștile din Attawapiskat sunt cumplite. Vom continua să îmbunătățim condițiile de trai pentru totți membrii comunitățillor indigene”.

O altă comunitate de indigeni, Manitoba, a cerut ajutor guvernamental, luna trecută, citând șase sinucideri în două luni și 140 de tentative de sinucidere în două săptămâni.

Canada are 1,4 milioane de băștinași, care reprezintă circa 4% din populația țării, și care au un nivel de trai mai scăzut și o speranță de viață mai redusă decât alți canadieni, fiind mai des victime ale crimelor violente, ale dependențelor și încarcerării.

Cele mai des întâlnite motive pentru tentativele de suicid de aici sunt: abuzul de droguri, abuzurile sexuale și fizice și hărțuirea la școală. În ianuarie, un atacator armat a înmpușcat patru oameni în La Loche, Saskatchewan.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News