Specialiștii avertizează. Șapte alimente de evitat pe stomacul gol
- Georgeta Petrovici
- 3 mai 2020, 05:30
Șapte lucruri pe care ar trebui să le știi pentru a avea un stomac sănătos. Crezi că dacă mănânci fructe și legume îți faci un bine? Nu e chiar așa. Specialiștii în nutriție și gastroenterologie au stabilit un set de reguli care au în vedere unele dintre cele mai accesate mâncăruri sau băuturi.
Deși roșiile sunt îmbogățite cu vitamina C și nutrienți, ele ar trebui evitate pe stomacul gol. Acidul tanic prezent în roșii crește aciditatea în stomac și poate duce, în timp, la probleme gastrice. Din același motiv persoanele care au probleme de esofag sau ulcer, ar trebui să evite și anumite alimente citrice precum portocalele, lămâile etc.
Dimineața devreme, e la îndemână să mânânci un produs de patiserie cumpărat în drum spre serviciu. Un croissant parte opțiunea ideală. Indiferent dacă acesta se consumă pe stomacul gol sau nu, cercetați lista ingredientelor, ar putea să nu fie chiar așa de bun cum arată.
Mulți oameni cred că băuturile răcoritoare carbogazoase se pot consuma oricând. Medicii spun însă exact contrariul. Consumul de băuturi răcoritoare pe stomacul gol ar putea provoca un stomac balonat. Sau chiar mai rău decât atât. Consumul repetat de băuturi carbogazoase Acrește condițiile acide din stomac și, în timp, acest lucru poate duce la cancer esofagian. Iar când aciditatea crește mult, poate apărea și ulcerul.
Cum stă treaba cu mâncărurile picante? Cei care consumă alimente iuți pe stomacul gol riscă să îl irite. Urmarea: reacții acide și crampe care, se pot transforma rapid în indigestie. Usturoiul, ardeiul iute și ghimbirul sunt exemple de alimente picante care trebuie evitate a fi mâncate la prima ora.
Consumăm dulciuri zilnic, cei mai mulți dintre noi. Ne recompensăm copiii cu bomboane și ciocolată. Medicii recomandă însă mare atenție. Una din regulile cele mai simple e să nu consumați dulciuri pe stomacul gol. Zaharul este foarte ușor de digerat. Când zahărul intră în stomacul gol, corpul uman nu poate secreta suficient insulină pentru a-și menține nivelul normal în sânge, iar pe termen lung acest lucru poate genera boli de ochi.
Mai mult, zahărul este un aliment care formează acid ce poate perturba echilibrul acid-alcalin din stomac. Persoanele cu risc de diabet zaharat ar trebui să evite perioadic consumul de dulciuri.
Iaurtul este plin de bacterii cu acid lactic care au nenumărate beneficii pentru sănătate. Dar a lua iaurt la micul dejun este una din cele mai mari greșeli de nutriție. Acidul lactic devine ineficient ajuns într-un stomac gol. Acidul din stomac va ucide toate bacteriile din iaurt, altfel benefice, iar acest lucru duce la aciditate. Cel mai bine este să mâncați iaurt ca o gustare, la 1 - 2 ore după masă.
Perele conțin fibre brute. Asta înseamnă că atunci când le mâncăm pe stomacul gol, pot dăuna mucoaselor delicate și pot provoca dureri de stomac. Ideal, arată nutriționiștii, e să mâncați pere împreună cu cereale.