S&P retrogradează ratingurile Greciei şi Portugaliei

S&P retrogradează ratingurile Greciei şi Portugaliei

Agenţia de evaluare financiară Standard and Poor's a coborât ratingul Portugaliei cu o treaptă, iar ratingul Greciei - cu două trepte, după clarificarea termenilor conform cărora statele membre UE vor putea să se împrumute de la Mecanismul European de Stabilitate.

În cazul Portugaliei, S&P a retrogradat ratingurile suverane la BBB minus /A-3 de la BBB/A-2, cu perspectivă negativă. Este pentru a doua oară în decurs de o săptămână când S&P decide să coboare ratingul Portugaliei.

Cu toate acestea, prin calificativul BBB minus Portugalia se menţine în categorie ţărilor unde agenţia de rating recomandă să se facă investiţii, informează Agerpres.

Grecia a fost coborâtă şi mai mult în categoria statelor cu un climat nefavorabil investiţiilor. S&P a retrogradat ratingul Greciei cu două trepte la BB minus de la BB plus. În plus, agenţia a avertizat că ratingul Greciei rămâne sub supraveghere cu perspectivă negativă, altfel spus, ar putea fi retrogradat din nou.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Standard and Poor's, concluziile Consiliului European din 24-25 martie "confirmă aşteptările noastre că o restructurare a datoriei suverane este o posibilă precondiţie pentru a împrumuta de la Mecanismul European de Stabilitate".

În plus, liderii europeni au decis că rambursarea creditelor acordate prin Mecanismul European de Stabilitate va avea prioritate în cazul unei restructurări a datoriei.

"În viziunea noastră, ambele decizii sunt în dezavantajul actualilor deţinători de obligaţiuni", a declarat analistul Standard & Poor's, Marko Mrsnik.

Agenţia avertizează că ratingul Portugaliei ar putea fi coborât în continuare dacă următorul guvern se abate de la actualele ţinte fiscale sau dacă recapitalizarea sectorului bancar va costa mai mult de 3% din PIB.