Evenimentul Zilei > Actualitate > Sosurile din comerț, PERICOL PUBLIC. Analiza care îi pune pe gânduri pe consumatori
Sosurile din comerț, PERICOL PUBLIC. Analiza care îi pune pe gânduri pe consumatori

Sosurile din comerț, PERICOL PUBLIC. Analiza care îi pune pe gânduri pe consumatori

O analiză a sosurilor existente pe piață a relevat faptul că anumite sortimente conțin mai mult zahăr decât o simplă prăjitură.

Compoziția a 150 de sosuri a fost analizată de un ONG, iar rezultatele sunt îngrijorătoare, pentru că produsele respective conțin foarte mult zahăr și sare. Reprezentanții organizației nonguvernamentale „Asociația pentru protecția consumatorilor” au găsit sos de usturoi cu usturoi în cantitate de 1%, sos de maioneză cu praf de gălbenuș de 0,1%, sos de soia cu 22,3% sare, alt sortiment de sos de soia cu 10 lingurițe de zahăr pe suta de grame și sos de maioneză cu 11 aditivi. Într-o sticlă de sos pentru grătar au fost descoperite 54 de grame într-o cantitate de 275 de miligrame.

„Cu zaharul ăsta este o problemă simplă. Dacă mănânci prăjitură ştii clar, te aştepţi să fie zahăr. Problema cu zahărul este când apare în produse în care nu te-ai aştepta să fie, cum ar fi sosurile acestea”, a spus Corina Zugravu, nutriționist. Costel Stanciu, ANPC, a precizat: „Sosurile din fast food despre care noi nu ştim mare lucru, deoarece nu sunt etichetate. Acele sosuri se vând la găleată. Legea în România îţi permite să bagi aproape orice în alimente, dacă le declari este în regulă.