Șoșoacă revine în prim-plan. Îi vrea la închisoare pe viață. Ce proiect a depus senatoarea

Șoșoacă revine în prim-plan. Îi vrea la închisoare pe viață. Ce proiect a depus senatoarea Diana Șoșoacă. Sursa foto. EVZ

Senatoarea Diana Șoșoacă propune introducerea pedepsei cu închisoarea pe viață pentru cei care subminează economia națională.

Pusă într-un con de umbră de foștii colegi din AUR, obligată să plătească amenzi de ordinul zecilor e mii de euro din cauza încălcării restricțiilor sanitare, Diana Șoșoacă încearcă să revină în prim-plan. De această dată fără să provoace un nou scandal public. Ea s-a folosit de atribuțiile sale de senator și a inițiat un proiect de lege care va stârni, cu siguranță, noi controverse.

Senatoarea a depus la Parlament un un document prin care propune reintroducerea în Codul Penal a infracțiunii de subminare a economiei naționale. Iar pentru această faptă solicită pedepse extrem de aspre, care pot merge până la închisoarea pe viață.

Proiectul Dianei Șoșoacă nu este original, fiind preluat dintr-o altă propunere legislativă inițiată de  avocatul Dan Chitic. Acesta este unul dintre reprezentanții mișcării antivacciniste. Avocatul Chitic a inițiat o așa numită „Lege a suveranității”, ca inițiativă cetățenească, pentru care a obținut 100.000 de semnături.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe ce se bazează Diana Șoșoacă

Proiectul Dianei Șoșoacă este menit să atragă atenția încă din primele rânduri. În expunerea de motive, senatoarea susține că România ar fi fost jefuită sistematic încă din 1415. Cum a fost ales acest an, iar nu altul – de exemplu anul 106 când a început ocupația romană în Dacia - nu ni se explică.

Ceea ce se arată în preambulul acestui proiect legislativ este că între 1415 și 1945, interval ales de un muzeograf din Ploiești, conform Dianei Șoșoacă, țara noastră ar fi pierdut echivalentul a 484 de miliarde de euro. O sumă destul de exactă, am putea spune, în condițiile în care nu sunt prezentate formulele de calcul.

Conform autorului calculelor, Eugen Stănescu, director al Muzeului de Istorie și Arheologie Prahova, Turcia ar fi scos din Țările Române echivalentul a 341 tone de aur în perioada 1415-1877; Austria ar fi exploatat 876 de tone de aur, între 1678 și 1918, iar Rusia ne-ar fi „subminat” cu alte 46 de tone, în intervalul 1711 - 1877.

La aceste cantități se adaugă ceea ce s-ar fi furat în perioada de la declararea independenței până în 1945, adică alte 12.564 de tone de aur, plătite ca daune de război sau exploatate de companiile străine. Nu există nici o estimare pentru perioada de după război, când România a plătit daune imense Rusiei Sovietice. De altfel, se știe că Diana Șoșoacă este un prieten al Rusiei, lucru pe care îl evidențiază ori de câte ori are ocazia.

Calculul a fost reluat pentru perioada de după 1989, interval în care „expertul” din Ploiești estimează că „străinii” ne-au mai furat alte 1.610 miliarde de euro, echivalentul a 46.000 de tone de aur.

sursa foto: EVZ

Ce prevede proiectul Șoșoacă

Proiectul Șoșoacă modifică Codul Penal în două puncte. O dată prin reformularea articolului nr. 176 care definește termenul „public”. A doua oară Codul Penal este modificat prin introducerea unul alt paragraf, articolul 394¹ care stabilește infracțiunea de subminare a economiei naționale.

„Prin termenul «public» se înțelege tot ce privește autoritățile publice, instituțiile publice, instituțiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum și bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public”, prevede proiectul.

Propunerea legislativă inițiată de Diana Șoșoacă introduce infracțiunea de subminare a economiei naționale. Aceasta este definită drept „fapta de a folosi o unitate din cele care se referă art.176 ori de a împiedica activitatea normală a acesteia, dacă este de natură să submineze economia națională, se pedepsește cu închisoare de la 5 la 20 de ani și interzicerea unor drepturi.”

La alineatul următor precizează că, în cazul în care s-au adus prejudicii importante economiei naționale, pedeapsa majorată de la 15 la 25 de ani sau chiar detenția pe viață.