Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Guvernul cere voie de la Comisia Europeană

Ce se întâmplă cu pensiile speciale. Guvernul cere voie de la Comisia EuropeanăSursa foto: Arhiva EvZ

Soluția pentru pensiile speciale, luată în considerare de Guvern este supraimpozitarea părții de necontributivitate. Măsura va fi aplicată tuturor tipurilor de pensii speciale. O astfel de soluție ar fi agreată și de Curtea Constituțională, conform ultimei decizii pe acest subiect, din luna august. Urmează ca propunerea să fie discutată și cu reprezentanții Comisiei Europene.

Soluția pentru pensiile speciale identificată de Guvern este aplicarea unui impozit suplimentar asupra cotei de necontributivitate. Această propunere ar fi fost prezentată oficialilor de la Comisia Europeană.

Astfel, conform unor surse guvernamentale, guvernul ia în considerare supraimpozitarea cu 20% a părții de necontributivitatea din toate pensiile speciale. Impozitul va fi aplicat atât pensiilor primite de magistrați, cât și celor din domeniul apărării și siguranței naționale.

România are nevoie să reformeze pensiile speciale pentru a închide jalonul din PNRR. Fără să închidă acest capitol, nu va putea beneficia de sumele alocate prin cererea a treia de plată.

În cazul în care oficialii e la Bruxelles sunt de acord cu varianta propusă, Guvernul va face un anunț public. Este așteptat ca acest lucru să se întâmple undeva la finalul săptămânii în curs.

O astfel de măsură, aplicarea unui impozit suplimentar ar putea fi agreată și de Curtea Constituțională. Magistrații CCR au trimis în Parlament ultima variantă de lege a pensiilor speciale, solicitând modificarea anumitor capitole. În decizia adoptată se face referire și la o posibilă măsură de supraimpozitare a pensiilor speciale.

Curtea Constitutionala

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Soluția pentru pensiile speciale în acord cu CCR

La începutul lunii august, Curtea Constituțională a retrimis în Parlament proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale.  Judecătorii constituționali au constatat că unele articole legate de pensiile magistraților sunt neconstituționale.

Soluția pentru pensiile speciale. În decizia adoptată, însă, Curtea a lăsat deschisă posibilitatea supraimpozitării pensiilor speciale. Magistrații au subliniat că o astfel de măsură nu trebuie să fucă la o diminuare substanțială a pensiilor și să nu fie discrimintorie. Cu alte cuvinte, a cerut CCR, supraimpozitarea să se aplice tuturor.

La momentul respectiv, CCR a declarat neconstituționale doar articolele care vizau pensiile speciale ale magistraților. Faptul că legea nu a fost declarată neconstituțională în ansamblu permite aplicarea pentru celelalte categorii vizate. Este vorba despre polițiști, militari, diplomați etc. În cazul acestora, nu au fost declarate articole neconstituționale.

 

Ne puteți urmări și pe Google News