Guvernul pregătește noi creșteri de taxe. Domeniile cele mai afectate

Guvernul pregătește noi creșteri de taxe. Domeniile cele mai afectateTaxe locale. Sursa: Arhiva EVZ

Guvernul negociază în aceste zile asupra unui pachet de măsuri fiscale. Unele taxe și impozite ar putea crește semnificativ începând cu 1 august. Măsurile sunt luate pentru a acoperi gaura bugetară și pentru ca România să se încadreze în deficitul negociat cu Comisia Europeană.

Coaliția de guvernare PSD-PNL discută despre un pachet de măsuri fiscale care ar putea fi implementat începând cu 1 august sau cel târziu la începutul lunii septembrie. Acest pachet va include creșteri de taxe și impozite pentru a acoperi gaura bugetară de câteva zeci de miliarde de lei și pentru ca România să se încadreze în deficitul negociat cu Comisia Europeană.

Potrivit proiectului aflat pe masa negocierilor, ar putea fi introdus un impozit de 1% pentru clădiri rezidențiale care cumulat depășesc valoarea de 500.000 de euro. De asemenea, ar putea fi mărit cu 10% impozitul la jocurile de noroc și tutun, potrivit surselor G4media.ro.

Lista de măsuri se află momentan pe masa negocierilor, nefiind luată o decizie finală. Pachetul este un scenariu de lucru aflat în analiză în acest moment la nivelul guvernului. Nu e clar dacă aceste creșteri de taxe și impozite ar urma să fie aplicate toate începând din acest an sau doar o parte, potrivit surselor citate anterior.

„Dacă vor fi adoptate la pachet, va fi o lovitură dură pentru clasa de mijloc și mediul de afaceri”, au declarat pentru G4Media.ro surse liberale.

Taxele și impozitele ar putea crește de la 1 august

Coaliția de guvernare poartă negocieri cu privire la pachetul de măsuri fiscale. Printre propunerile aflate în discuție sunt:

  • Introducerea unui impozit de 1% pentru clădirile rezidențiale care cumulat depășesc 500 de mii de euro. Un proprietar care deține mai multe imobile sau terenuri a căror valoare trece de acest prag ar urma să plătească minimum 5000 de euro anual la stat.
  • Ajustare fiscală în cazul micro întreprinderilor care plătesc în prezent 1% pe cifra de afaceri în cazul în care această cifră nu depășește 500 de mii de euro. Se propune o ajustare fiscală în cazul micro-întreprinderilor care au nivel de profitabilitate de peste 30%. Impozitul în acest caz crește spre 2%. (potrivit unor surse guvernamentale, pentru circa 15 miliarde de euro care plătesc în prezent doar 1% impozit).
  • Impozit pe dividende crescut de la 8% la 10%. (în discuție procentul).
  • Impozit de 1 la sută pentru companiile a căror cifra de afaceri depășește 100 de milioane de euro. (Nu are susținere în Guvern).
  • Majorarea salariilor minime de la 3.000 de lei la 3.300 de lei în prima etapă și la 3750 în a doua, respectiv în construcții de la 4.000 la 4.500.
  • Supraimpozitarea veniturilor care depășesc salariul președintelui României.
  • TVA unic de 19%, eventual crescut la 21 sau 22%. În prezent există cote reduse de TVA pentru anumite bucuri și servicii, cum ar fi TVA de 9% la alimentele de bază. Asta ar însemna anularea cotelor diferențiate de TVA la Horeca, pâine, carne, lapte, cărți, activități culturale, etc. Premierul Ciolacu s-a pronunțat recent împotriva creșterii TVA.
  • În urma discuțiilor cu reprezentanta Comisiei Europene s-a decis să se mențină cele două tipuri de TVA (19% și 9%, inclusiv la HORECA).
  • Vor fi supraimozitate sumele de transfer în cazul companiilor care își scot profitul din țară.
  • Vor fi desființate 200 de mii de posturi neocupate din administrație.
  • Introducere contribuției de asigurări de sănătate (CASS) și la salariile din Agricultura – Cultivare /Procesare / Producție și din Construcții.
  • Impozit mărit cu 10% la licența pentru jocuri de noroc, aparate tip „păcănele”, tutun rece – țigări electronice, băuturi de lux, cognac, rom, whiskey, champagne, alimente de lux – fois gras, icre negre, etc.

Ne puteți urmări și pe Google News