Soarta centralelor de apartament. Anunțul a venit chiar astăzi

Soarta centralelor de apartament. Anunțul a venit chiar astăzi Centrală termică .Sursa foto: Arhiva EVZ

Centralele pe gaz din apartamente care nu îndeplinesc noile criterii de performanță energetică vor trebui să fie înlocuite cu sisteme mult mai ecologice. În acest sens, Camera Deputaților a adoptat pe 26 iunie un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor.

Parlamentul se pregătește să interzică centralele pe gaz?

Expertul în energie Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă susține că aceasta „este o abordare indirectă de interzicere a folosirii centralelor pe gaz”. Potrivit Hotnews, el consideră că acest proiect de lege a fost adoptat într-un ritm accelerat.

Noile reglementări au fost adoptate într-un context în care un pachet legislativ european vizează interzicerea centralelor de apartament până în 2040. Aceste măsuri afectează România în special în condițiile în care țara se află în plină expansiune a rețelelor de distribuție, prin intermediul programului Anghel Saligni.

Cu ce ar putea fi înlocuite centralele pe gaz

Regulile adoptate de Camera Deputaților prevede că centralele pe gaz vor putea fi înlocuite cu:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • sisteme de termoficare bazate pe surse regenerabile de energie (sisteme de termoficare);
  • sisteme de termoficare bazate pe cogenerare/trigenerare;
  • racordarea la actualele sisteme de reţelele urbane de încălzire sau de răcire;
  • pompe de căldură, panouri termice şi/sau electrice solare, centrale eoliene, precum şi sisteme combinate;
  • captarea energiei din mediu prin schimbătoare de căldură sol-aer;
  • captarea energiei risipită în alte procese prin recuperatoare de căldură;

„Ceea ce se cunoaște mai puțin este faptul că în momentul de față se găsește în lucru Regulamentul Ecodesign care urmează să stabilească noi indicii de performanță energetică a centralelor termice de apartament”, a mai spus Dumitru Chisăliță pentru sursa citată.

Centrală de apartament.

Centrală termică. Sursa foto: arhiva EVZ

România ar avea nevoie de timp până în 2050 pentru o schimbare completă

Asociația Energia Inteligentă susținea în urmă cu câteva luni că România ar trebui să obțină o derogare până în 2050. Motivul invocat a fost planificarea investițiilor semnificative în exploatarea gazelor din Marea Neagră și în dezvoltarea rețelelor de transport și distribuție a gazelor, care implică cheltuieli de miliarde de euro.

În contrast cu România, celelalte țări europene se confruntă cu o restricționare tot mai mare a accesului la gaze pe măsură ce trece timpul.

Politica viitoare de încălzire a imobilelor din România se axează pe două programe cheie: Programul Anghel Saligni, care vizează extinderea rețelelor de distribuție a gazelor, și Programul de Exploatare a Gazelor din Marea Neagră. Aceste inițiative sunt planificate să atingă apogeul în jurul anilor 2030-2035, în contextul în care România se angajează să susțină interzicerea utilizării gazelor naturale în Parlamentul European.

Autoritățile de la Bruxelles exercită presiuni din diverse direcții pentru a reduce consumul de gaze. Consiliul miniștrilor energiei din statele UE a ajuns la un acord politic pe 4 martie privind o recomandare pentru continuarea reducerii voluntare a cererii de gaze.

Statele membre sunt obligate să-și reducă în continuare consumul de gaze cu cel puțin 15% față de consumul mediu din perioada 1 aprilie 2017 până la 31 martie 2022. În urma invadării Ucrainei de către Rusia, Europa se află deja într-un trend de declin.

UE și-a redus consumul de gaze cu 19 la sută din august 2022, când a început criza energetică, până în decembrie 2023.

Aproximativ 2,5 milioane de locuințe folosesc centrale pe gaz

Un document al Ministerului Energiei indică faptul că în România există aproximativ 8,5 milioane de locuințe, dintre care aproximativ 7,5 milioane sunt locuite. Dintre acestea, aproximativ 4,2 milioane sunt locuințe individuale, iar aproximativ 2,7 milioane sunt apartamente în blocuri .

Din totalul locuințelor, aproximativ 1,2 milioane sunt conectate la sistemele centralizate, ceea ce înseamnă aproximativ 600.000 de apartamente doar în București. Aproape 2,5 milioane de locuințe din România folosesc centrale de apartament și sobe cu randamente foarte mici pentru a încălzi direct cu gaz natural.

Aproximativ 3,5 milioane de locuințe, majoritatea în zonele rurale, folosesc combustibil solid, în principal lemne, dar și cărbune, ars în sobe cu randament foarte scăzut. Restul locuințelor sunt încălzite cu energie electrică sau combustibili lichizi (păcură, motorină, GPL sau alte tipuri de combustibil).