Marea Neagră, sursă esențială de gaz natural pentru Europa. Cristian Bușoi, despre rolul exploatării
- Bianca Ion
- 4 aprilie 2024, 13:23
Extracția gazelor offshore din Marea Neagră reprezintă un pilon important pentru securitatea aprovizionării cu energie în regiune. Prin exploatarea resurselor de gaz natural din această mare, Europa progresează în diminuarea dependenței de importurile de energie și în consolidarea independenței energetice regionale.
Exploatarea gazelor din Marea Neagră, parte dintr-un proiect european
Răzvan Popescu, directorul executiv al Romgaz, Aristotel Jude, director executiv adjunct al Romgaz, și Alexandru Maximescu, vicepreședinte al OMV Petrom pentru Reglementări și Afaceri Publice Corporative, au prezentat recent, în Parlamentul European, potențialul proiectului Neptun Deep pentru consolidarea securității energetice a României și Europei.
Marea Neagră, sursă esențială de gaz natural pentru Europa
Cu o capacitate impresionantă de aproximativ 8 miliarde de metri cubi pe an, proiectul de exploatare a gazelor offshore din Marea Neagră reprezintă o sursă esențială de gaz natural pentru Europa. Această inițiativă se aliniază perfect cu obiectivele Programului Repower EU, care vizează reducerea dependenței de importurile de gaz din Rusia și sprijinirea tranziției energetice către surse sigure și mai curate. Prin înlocuirea cărbunelui și furnizarea unei resurse constante care să completeze energia regenerabilă, proiectul aduce un impuls semnificativ eforturilor de decarbonizare.
Cristian Bușoi: „Astfel putem înlocui mai rapid importurile din Rusia”
La evenimentul de prezentare, Jerzy Buzek, fost prim-ministru al Poloniei și președinte al Parlamentului European, a evidențiat provocările aduse de războiul provocat de Rusia în Ucraina și a salutat proiectul pentru potențialul său de a consolida securitatea aprovizionării cu energie, atât pentru țările din apropiere de Marea Neagră, cât și pentru întreaga Uniune Europeană.
Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European, a subliniat, la rândul său, multiplele avantaje aduse Uniunii Europene de proiectul Neptun Deep: de la contribuția la tranziția energetică, la sprijinul pentru sectoarele economice și îmbunătățirea competitivității.
„Cred că potențialul onshore și offshore este important de folosit, pentru că astfel putem înlocui mai rapid importurile din Rusia, dar și pentru reducerea generală a importurilor din regiuni cu standarde de mediu scăzute, cum ar fi nordul Africii sau Orientul Mijlociu. Marea Neagră și România pot deveni furnizori de securitate energetică și vor contribui la competitivitatea industrială a Europei”, a spus Cristian Bușoi.