Cui îi este frică de Huawei? Motivele pentru care a fost băgată în corzi de șefii spionajului american

Cui îi este frică de Huawei? Motivele pentru care a fost băgată în corzi de șefii spionajului american

Serviciile secrete din SUA le recomandă cetăţenilor să nu folosească telefoane ale gigantului chinez Huawei, deşi nu au prezentat motive concrete

Şefii a 6 servicii de informaţii din SUA, printre care puternicele NSA şi CIA, au avertizat public cetăţenii de peste Ocean că nu ar trebui să folosească telefoane Huawei. Compania chineză a fost la un pas să încheie parteneriate cu doi mari operatori telecom american, Verizon şi AT&T, însă eforturile i-au fost spulberate în ultimul moment de factori politici.

Este Huawei inamicul public nr. 1 al Apple?

Primul smartphone Huawei care urma să fie distribuit oficial prin intermediul AT&T era un phablet model Mate 10 Pro, relatează Go4it. Un astfel de parteneriat ar fi ajutat compania să depăşească rivala Apple, un obiectiv important pentru gigantul din China. Așa cum au estimat unii experţi, nu este exclus ca Apple să fi făcut lobby pentru ca Huawei să nu primească undă verde.

Ne puteți urmări și pe Google News

Şefii serviciilor secrete nu au prezentat probe concrete care să justifice de ce sunt periculoase aceste smartphone-uri. Până acum experţii independenţi în securitate nu au descoperit nimic suspect la dispozitivele produse de compania chineză.

Autorităţile din SUA acuză însă Huawei de legături strânse cu guvernul comunist de la Beijing şi cu serviciile de informaţii chineze. Compania, care a negat în trecut aceste acuzaţii, oferă smartphone-uri la liber pe piaţa americană, care pot fi achiziţionate din magazine.

Ce ascunde „braţul guvernului din China”?

Compania Huawei a fost fondată de un fost inginer din armata chineză. Unii politicieni americani au numit-o chiar „un braţ al guvernului din China”.

Șeful FBI,Chris Wray, opinează că guvernul nu trebuie să lase o companie sau o entitate care nu împărtăşeşte valorile democratice ale Statelor Unite să dobândească o poziție puternică pe piaţa de telecomunicaţii. Cu atât mai mult cu cât aceasta ar putea profita de poziția sa pentru a o folosi ulterior în acţiuni de spionaj.

Mai mulţi parlamentari americani iau în calcul introducerea unei legi prin care să se interzică folosirea, de către angajaţii din sectorul public, a dispozitivelor Huawei şi ZTE.

„Huawei se bucură de încrederea guvernelor şi clienţilor din 170 de ţări şi nu presupune riscuri informatice mai mari decât orice alt producător”, a declarat în replică un purtător de cuvânt al Huawei pentru canalul american de televiziune CNBC.

Citește și „Cultura lupului”. Cum își controlează Huawei angajații din Europa