Ultima vizită la Moscova a lui Nicolae Ceaușescu - 4 decembrie 1989. Aici i s-a decis soarta
- Florian Olteanu
- 4 decembrie 2024, 21:07
Ultima vizită la Moscova a lui Nicolae Ceaușescu - 4 decembrie 1989. Liderul român a participat la întrunirea țărilor Tratatului de la Varșovia.
Nicolae Ceaușescu era la 4 decembrie 1989 ultimul dinozaur stalinist. Toate statele din Europa Centrală și de Est schimbaseră garnitura. Evident, cu sprijinul liderului de la Moscova, Mihail Gorbaciov.
Nicolae Ceaușescu pleacă la ora 9.20 de pe Otopeni
Ceaușescu nu era în apele lui. Deja știa atât de la Gorbaciov cât și din raportul secret al generalului Vlad, șeful Securității că i se pusese punct final leadershipului său politic de către Marile Puteri. Avusese loc pe 2-3 decembrie 1989, Summitul Bush-Gorbaciov în Malta. Gorbaciov îl anunțase de la 23 noiembrie că nu era mulțumit de Ceaușescu. Îi reproșa stalinistului Ceaușescu faptul că se lega de țările surori care trecuseră la reforme.
Ceaușescu primise acceptul să discute cu toți liderii comuniști din partea lui Gorbaciov dacă venea la Moscova pe 4 decembrie 1989. Evident, Ceaușescu știa ce va zice. Voia să o țină pe a lui: capitalismul nu era o opțiune pentru statele socialiste. Exact ce spusese în 24 noiembrie 1989, la finalul Congresului XIV.
Nicolae Ceaușescu ridică problema politizării blocurilor militare
Izolat, Ceaușescu mai apasă o dată pedala conservatorismului său stalinist. Spune că nu e bine ca blocurile militare NATO și Tratatul de la Varșovia să fie politizate. În răspunsul dat lui Gorbaciov la scrisoarea din 23 noiembrie, Ceaușescu îi bate obrazul lui Gorbaciov. Nu era frumos din partea lui să discute soarta statelor socialiste cu dușmanul capitalist. Fie vorba între noi, același dușman cu care Nicolae Ceaușescu în anii 70 se fălea contra sovieticilor. Nu realiza că Washington și Moscova îl considerau de prisos pe tabla de șah a istorei.
Greșeala o făcuse singur, Nicolae Ceaușescu. În 1988, renunțase la clauza națiunii celei mai favorizate pe care SUA i-o acordaseră cu mult timp în urmă. Mai mult decât atât, Ceaușescu a mai forțat nota în scrisoarea de răspuns. Ar fi dorit ca pe 4 decembrie să vină Ștefan Andrei să stea de vorbă cu ceilalți șefi de state în numele lui. Iar el, să se autoinvite la Moscova pe 5 decembrie, separat. Gorbaciov l-a refuzat total. Avea și el pe ale lui. A doua zi, venea Petar Mladenov, noul lider al Bulgariei. Pe 6 decembrie, se întâlnea cu Francois Mitterand, Președintele Franței, la Kiev. Avea chestiuni importante de discutat: unificarea germană de exemplu, posibila destindere a Blocului de Est reforma spre Comunitățile Europene. Gorbaciov visa la Casa Comună Europeană. De mult îl scosese de la „prieteni” pe Ceaușescu.
Liderul de la București apare privind în altă parte în fotografia oficială
Drumul București-Moscova-București a durat 6 ore în total. Așadar, dacă a ajuns pe la ora 12.20, Nicolae Ceaușescu a stat cam 8 ore la Moscova, discutând cu Rîșkov și Gorbaciov. El venise însoțit de premierul Dăscălescu. Ceaușescu dorea în ianuarie 1990, o întrunire la București. În „Memorii”, Gorbaciov nota că liderul de la București nu putea fi convins să schimbe cursul istoriei țării sale. La ora 23.00, aeronava lui Ceaușescu revenea la București.
Din păcate pentru Nicolae Ceaușescu, Gorbaciov nu avea de gând să-i mai dea vreo atenție lui Ceaușescu. La 10 decembrie 1989, când a fost să vâneze fazani, pe undeva la sud de București, Ceaușescu era vizibil afectat. Apropiații săi își amintesc că începuse să aibă culoarea tipică acelora care vor muri în scurt timp...