Evenimentul Zilei > International > Situație delicată în diplomația UE. Ursula von der Leyen acuzată că ar fi încălcat protocolul cu Ucraina
Situație delicată în diplomația UE. Ursula von der Leyen acuzată că ar fi încălcat protocolul cu Ucraina

Situație delicată în diplomația UE. Ursula von der Leyen acuzată că ar fi încălcat protocolul cu Ucraina

Președintele Comisisiei Europene, Ursula von der Leyen, este înstr-o situație delicată după ce șeful său de cabinet a semnat o scrisoare prin care declina o invitație venită din partea președintelui Ucrainei.

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene se află într-o situație delicată, cu implicații la nivel diplomatic. Aceasta după ce șeful său de cabinet, Björn Seibert, a declinat o invitație venită din partea președintelui Ucrainei, relatează publicația Politico. Președintelui Comisiei Europene i se reproșează că a încălcat protocolul diplomatic, lăsându-și șeful să semneze scrisoarea de refuz în numele său.

Volodymyr Zelenskiy a invitat-o pe Von der Leyen la Kiev, la ceremoniile destinate sărbătoririi celei de-a 30 –a aniversări a independenței Ucrainei. Evenimentul a fost programat pentru zilele de 23 și 24 august. Deși este perioada în care instituțiile europene sunt aproape închise, datorită vacanței de vară, Björn Seibert a refuzat invitația, invocând agenda încărcată a șefei sale.

„Din păcate, președintele nu este în măsură să dea un răspuns pozitiv invitației dvs. din cauza unei agende deosebit de grele în zilele în cauză”, a scris Seibert în scrisoarea datată în 7 aprilie și care a ajuns în atenția publicației Politico.

„Vă mulțumesc anticipat pentru înțelegere”, se mai arată în documentul de refuz.

Situație delicată la nivelul dipmomației UE

Situația este cu atât mai delicate cu cât, în aceeași perioadă este programată și o reuniune la nivel înalt pe tema Crimeei. Aceasta are drept scop transmiterea unui mesaj de susținere pentru suveranitatea arătarea ucraineană asupra peninsulei invadate și anexate de Rusia, în 2014.

Scrisoarea de refuz, transmisă de Seibert sub proprie semnătură, a provocat agitație în rândul diplomaților Uniunii Europene. Respingerea unei astfel de invitații ar putea pune sub semnul îndoielii angajamentul Comisiei Europene și al Ursulei von der Leyen pentru susținerea Ucrainei. Mai ales în acest moment în care Rusia a concentrat un număr important de trupe militare la frontiera ucraineană.

„Este important să arătăm sprijin pentru Ucraina, mai ales în acest moment. Zelenskiy are nevoie de noi”, a spus un oficial al UE, referindu-se la recenta concentrare de trupe rusești.

Alți oficiali ai UE au declarat că decizia lui von der Leyen de a nu participa la sărbătoarea independenței Ucrainei complică eforturile de a programa o reuniune a Consiliului UE – Ucraina care ar trebui să se desfășoare la Kiev în aceeași perioadă.

Neînțelegeri între von der Leyen și Charles Michel

Scrisoarea lui Seibert este datată la o zi după ce controversa cunoscută sub numele de „Sofagate” de la Ankara. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer, a refuzat să comenteze această scrisoare de refuz.

„Nu avem niciun comentariu cu privire la corespondența dintre Comisie și autoritățile țărilor terțe”, a spus el.

Potrivit publicației, respingerea invitației lui Zelenskiy ar avea legătură cu diferendele dintre Ursula von der Leyen și președintele Consiliului European, Charles Michel.

Michel a fost primul care a primit invitația, la eveimentele din 23 – 24 august, din partea lui Zelenskiy. Aceasta i-a fost adresată cu prilejul unei vizite oficiale pe care a întreprins-o în Ucraina luna trecută. El și-a dat acordul pe loc pentru participare și a precizat că-și va modifica planurile pentru vacanța de vară, dacă va fi nevoie.