Sistem de avertizare publică în caz de dezastre naturale. Proiect finanțat de UE

Sistem de avertizare publică în caz de dezastre naturale. Proiect finanțat de UE Furtună. Sursă foto: Unsplash

Republica Moldova s-a confruntat cu numeroase fenomene extreme în ultimii ani, care au avut consecințe dezastruoase mai ales asupra culturilor agricole. În acest context, va fi implementa un sistem de avertizare publică, bazat pe comunicații electronice, în caz de pericole naturale. Banca Mondială va finanța acest important sistem cu 40 de milioane de dolari.

„Acest sistem, fiind integrat cu sistemele de informații meteorologice, hidrologice și geologice existente, va spori semnificativ nivelul de pregătire al țării pentru abordarea pericolelor naturale, cum ar fi inundații, incendii și cutremure”, se arată în comunicatul transmis de Banca mondială.

Totodată, acest proiect va sprijini achiziționarea de autospeciale și de echipamente de intervenție în caz de urgență, cum ar fi autovehicule de pompieri și echipamente specializate pentru operațiuni de căutare, salvare și logistică.

Sistemul de avertizare va ajuta și la prognoza meteo

Proiectul va ajuta la consolidarea capacității de prognoză meteorologică a Republicii Moldova, modernizarea sistemului de avertizare timpurie și alinierea la standardele naționale.

Republica Moldova se numără printre cele mai vulnerabile țări din punct de vedere climatic din Europa. Țara se confruntă cu câte un eveniment de dezastru sau pericol natural semnificativ, în medie, o dată la fiecare trei ani începând din 2000”, a declarat Inguna Dobraja, directoarea de Țară a Grupului Banca Mondială pentru Moldova.

Inundatii

Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Inguna Dobraja a mai precizat că îmbunătățirea capacităților de pregătire și de răspuns ale Republicii Moldova la situațiile de urgență este esențială pentru protejarea vieții umane și prevenirea pierderilor economice induse de dezastrele determinate de schimbările climatice”.

Începând cu 1992, Banca Mondială a alocat peste 2.1 miliarde de dolari Republicii Moldova, pentru dezvoltarea afacerilor, modernizarea serviciilor guvernamentale, administrație fiscală, cadastru, educație, drumuri, sănătate, agricultura, apă, canalizare și energie, potrivit radiomoldova.md.

Republica Moldova ar putea să aibă și de un sistem de alertare, la nivel național, pus la punct și funcțional anul viitor. Este vorba despre ceea ce se va numi MS-Alert, asemănător cu cel care operează pe teritoriul României. Și care îi avertizează pe cetățenii înainte producerii fenomenelor meteo extreme. De asemenea, sistemul mai transmite informații și despre alte situații de urgență.