Evenimentul Zilei > Social > Sindicaliștii din Politie şi din penitenciare ies în stradă! Vor picheta sediul Ministerului Finanțelor 
Sindicaliștii din Politie şi din penitenciare ies în stradă! Vor picheta sediul Ministerului Finanțelor 

Sindicaliștii din Politie şi din penitenciare ies în stradă! Vor picheta sediul Ministerului Finanțelor 

Sindicaliştii din Poliţie şi din penitenciare pichetează, marţi, sediul Ministerului Finanţelor din Bucureşti, printre revendicări aflându-se aplicarea Legii-cadru a salarizării, acordarea unor sporuri prevăzute de lege, actualizarea şi recalcularea pensiilor militare de stat.

Potrivit Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România (FSNPPC), printr-un proiect legislativ iniţiat acum câteva zile de Ministerul Muncii, „doar câteva ministere, alese pe sprânceană, plus INS (…) laolaltă cu toate structurile lor teritoriale, ar beneficia de o majorare a salariului de bază de 15%”.

Reprezentanţii FSNPPC susţin că dacă nu vor avea un răspuns pozitiv din partea Guvernului, cât mai urgent, vor extinde manifestările, în mod legal, la nivel naţional, recurgând la acţiuni de protest inedite.

FSNPPC: Declanşăm seria protestelor pe termen nelimitat

La protestul organizat marţi de sindicaliştii din Poliţie se vor alătura şi reprezentaţi ai Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP).

„Aşa cum am informat în comunicatul FSNPPC de săptâmâna trecută, mâine, 9 august, ora 10:00, declanşăm seria protestelor pe termen nelimitat. Drepturile noastre şi ale întregii familii ocupaţionale bugetare Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională, dar şi ale pensionarilor militari (rezervişti din Armată şi Poliţie, care pot fi rechemaţi oricând, la ordin, în activitate, conform Legii nr. 446/2006), sunt în continuare sfidate grosolan de către actualul Guvern”, se arată în comunicat.

FSANP şi FSNPPC spun că printr-un proiect legislativ iniţiat acum câteva zile de Ministerul Muncii, „doar câteva ministere, alese pe sprânceană, plus INS  laolaltă cu toate structurile lor teritoriale, ar beneficia de o majorare a salariului de bază de 15%”.

„Mai mult, printr-un proiect legislativ iniţiat acum câteva zile de Ministerul Muncii (confirmat oficial de către ministrul de resort al Coaliţiei), se continuă haosul în sistemul bugetar de salarizare, şi aşa discreţionar şi politizat, astfel încât doar câteva ministere, alese pe sprânceană, plus INS (pentru ‘complexitatea muncii desfăşurate’ – cităm din nota de fundamentare), laolaltă cu toate structurile lor teritoriale, ar beneficia de o majorare a salariului de bază de 15% (să ne explicăm: nu depreciem munca din diferite domenii de activitate şi am evitat tot timpul să ne uităm în curtea altora, dar o astfel de sintagmă justificativă, inventată de iniţiatorul OUG, este de neînţeles, prin raportare la noi şi la celelalte ocupaţii bugetare)”, mai spun liderii de sindicat.

Critici aduse guvernului

Liderii de sindicat critică decizia Guvernulu cu privirea la creşterea salariilor bugetarilor care lucrează în domeniul fondurilor europene unde şi aşa aveau salarii şi beneficii foarte mari.

„O majorare consistentă, de până la 50%, ar urma să fie acordată tuturor angajaţilor de la stat, care lucrează în domeniul fondurilor europene (inclusiv în SNAOPSN), în timp ce familia noastră ocupaţională ar beneficia doar de jumătate din diferenţa amânată doi ani, care trebuia acordată, integral, la 1 ianuarie 2022 (în fond, sume infime, de 150-200 lei, anulate de inflaţia majoră a ultimilor ani). Deci, o altă amânare, o altă Sfidare!”, se mai spune în comunicatul FSNPPC”, potrivit Agerpres.