Sfaturi utile pentru români. La ce trebuie să fie atenți atunci când cumpără carne de miel sau ouă

Sfaturi utile pentru români. La ce trebuie să fie atenți atunci când cumpără carne de miel sau ouă Sursa foto: Effe45 | Dreamstime.com

Paștele ortodox se apropie, așa că românii își fac cumpărăturile pentru a pregăti bucatele pe care le vor pune pe masă în sfânta sărbătoare. Directorul general al ANPC lansează un semnal de alarmă și prezintă aspectele de care trebuie să țină cont atunci când cumpără carne de miel sau ouă.

Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a oferit câteva sfaturi utile pentru români. Pentru că Paștele se apropie, oficialul recomandă ca produsele din carne sau ouăle să fie cumpărate din locuri special amenajate și nu de pe marginea drumului. Cel mai important aspect atunci când cumpărăm carne de miel este ca aceasta să aibă ștampila de control sanitar-veterinar.

Directorul ANPC a explicat și cum pot românii să își dea seama dacă carnea de miel pe care vor să o cumpere este stricată sau este proaspătă.

„Achiziționarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, și a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate (măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe) și trebuie să aibă ștampila de control sanitar-veterinar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numai în aceste condiții există garanția unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea.

Evitați cumpărarea de carne de la persoane și din locuri neautorizate, din „portbagajele mașinilor” chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condițiile optime de transport, depozitare și comercializare și nu vă poate elibera bon de casă cu care să justificați tranzacția comercială și riscați să achiziționați un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea.

Verificați, prin apreciere directă, proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (aspect de mâzguit, cu prezența mucilagiilor), culorii (culoare modificată), consistenței, prezența corpurilor străine.

Carnea trebuie să prezinte la suprafață o peliculă uscată, de culoare roz până la roșie, să fie fermă și elastică, atât la suprafață cât și în secțiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt”, sunt sfaturile pe care le oferă Paul Anghel cu privire la carnea de miel.

ANPC oferă sfaturi cu privire la cumpărarea ouălor pentru Paște

În postarea de pe pagina personală de Facebook a directorului ANPC, acesta nu oferă sfaturi doar pentru cumpărarea cărnii de miel, ci și pentru ouă. Acesta le recomandă românilor să cumpere doar ouă care sunt ținute la temperaturi optime. Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri și mirosuri străine, spune Paul Anghel.

Atunci când spargi un ou bun de consum, albușul trebuie să fie de consistență densă, transparent, iar gălbenușul semiglobulos, ușor aplatizat și bine delimitat de albuș.

„ În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu ușurință și perfect lizibil, informațiile privind: - categoria de calitate (A); - categoria de greutate (clasamentul ouălor din categoria A în funcție de greutate)

  • XL – foarte mare: greutate mai mare sau egală cu 73 g;
  • L – mare: greutate mai mare sau egală cu 63 g și mai mică de 73 g;
  • M – mediu: greutate mai mare sau egală cu 53 g și mai mică de 63 g;
  • S – mic: greutate mai mică de 53 g;

- o indicație a metodei de creștere a găinilor; - o explicație a semnificației codului producătorului; - data de valabilitate minimă”, explică directorul ANPC.

Legat de vopseaua de ouă, aceasta trebuie să aibă specificat pe ambalaj numele și adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucțiuni de utilizare și data durabilității minimale.